U ponedeljak, 10. jula u Bioskopu Balkan, svečano je otvorena izložba diplomskih radova studenata 4. godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Diploma 2023. 

Prisutnima se na otvaranju obratio dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, red. prof. Goran Čpajak, koji se zahvalio Fondaciji Saša Marčeta na saradnji povodom izložbe.

“Prvi put izlažemo u ovakvom prostoru koji je dosta upečatljiv, fascinantan, ima neki istorijski tok, i vrlo je zanimljiv za mladu, kreativnu misao da se iskaže i pokaže”, naglasio je Čpajak, koji se zahvalio i Muzeju nauke i tehnike na podršci i pomoći oko realizacije izložbe, donatorima Slavku Andrejeviću i Aniki Andrejević – Dokić, zahvaljujući kojima je ove godine uvedena nagrada “Krsta Andrejević” za najbolje izveden rad iz oblasti Primenjeno slikarstvo na predmetu Slikarske tehnike, kao i porodici slikara Miodraga Miće Mihailovića iz Novog Sada, koja je donirala veliki broj platna, materijala i boja za studente slikarstva u ovoj godini.

Povezana vest:  Za sladak početak školske godine

Nakon uvodnog obraćanja, nagrade su dobili najbolji studenti u školskoj 2022/2023. godini: Bojan Zavišin, Dana Vukajlović, Vanja Bajović, Milica Đurić, Lana Petrić, Tara

Ilić, Anja Kostić, Aleksandra Pavlović, Nemanja Jojić, Aleksandar Simonović, Katarina

Gajović, Damjan Božović, Ivana Milanov, Đorđe Stojković, Anja Rakonjac, Isidora

Petrović, Margareta Marinković, Aleksandra Škundrić, Aleksa Avramović, Kaja

Povezana vest:  Gala koncert ruskog baleta "Petipu s ljubavlju" premijerno 21. decembra u Kombank dvorani

Đoković, Alicija Nadal Žuljević, Milica Bogdanović, Tijana Zurković, Aleksandra

Davinić, Angelina Krstić, Iva Prvulović.

Pohvale za studente prve i druge godine osnovnih studija dobili su Jovana Zebić, Ivana Jevtić, Jovana Vasić, Tea Radetić i Tijana Ivanović.

U godini obeležavanja 75 godina postojanja Fakulteta, na ovoj izložbi predstavljeno je preko 200 radova iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, unutrašnje arhitekture i dizajna nameštaja, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna.

Povezana vest:  Narodno pozorište 29. avgusta poklanja prigodan program Beogradu

Komesar izložbe je dr um. Tijana Kojić, vanredni profesor FPU, arhitekte izložbe su docenti Mirjana Milakić i Mladen Vračević, a izložbu je podržala Fondacija Saša Marčeta.

Izložba će posetiocima biti dostupna svakog dana od 10. do 24. jula, od 12 do 20h.

Foto: Bojana Janjić