Od bleštavih džez klubova do siromašnih ulica grada pod opsadom, Poslednja ruža Šangaja je snažna pripovest o ratnim razaranjima, gubitku, porodici, ugovorenom braku i besmrtnosti nade. Smeštajući svoju priču u Šangaj koji su okupirali Japanci, Vejna Daj Randel nas uranja u malo poznatu istoriju Jevreja prebeglih iz Hitlerovog Berlina koji očajnički traže utočište u dalekom gradu. Pero višestruko nagrađivane kineske autorke oživljava njihovu priču.

I dok stranci gladuju, a bogati i privilegovani piju i plešu, svakodnevne pretnje opasnošću raspiruju zabranjene strasti do plamenog vrhunca. Poslednja ruža Šangaja ističe se svojom smelošću i originalnošću.

Godina je 1940. Aiji Šao je mlada naslednica i vlasnica nekada popularnog i glamuroznog šangajskog noćnog kluba. Ernest Rajsman je siromašan Jevrejin proteran iz Nemačke, beskućnik u potrazi za skloništem u gradu zabrinutom zbog mnoštva stranaca. Izgubio je skoro svaku nadu sve dok mu se put nije ukrstio sa Aiji. Kad ga ona angažuje da svira klavir u njenom klubu, njeno prkošenje običajima predstavlja senzaciju, a klub ponovo postaje najpopularnije mesto u Šangaju.

Povezana vest:  Zvezde u trci za nagrade Olivije

Svi mi Kinezi u Šangaju bili smo kao zarobljene ribe u močvari bez sunca. Da bismo izbegli udicu smrti i nastavili da živimo, nismo imali izbora osim da ostanemo nevidljivi pod vodom.

Aiji i Ernest ubrzo otkrivaju da ih povezuje nešto više od strasti prema džezu. Ernest je muzički nadaren i njegova nežna priroda je nešto što Aiji ne poznaje, jer u njenoj kulturi muškarci ne pokazuju emocije. Ali razlike među njihovim svetovima izgledaju nepremostive, a Aiji je verena za drugog čoveka. Uhvaćeni u vrtlogu rata, primorani su da se razdvoje i donesu teške odluke koje će njihovu ljubav i opstanak staviti na kocku.

Povezana vest:  Prenos opere "Lulu" u bioskopu "Sinepleks"

Izgradili smo ogradu od bodljikave žice oko nas i zaštitili se od patnje drugih, ali smo zaboravili da je imunitet na bol zabluda.

„Snažna priča koju nikada nećete zaboraviti.“ – Pem Dženof, autorka bestselera Ti si moje blago

„Obavezno štivo za ljubitelje istorijske fikcije. Ispunjena neizvesnošću, dirljiva i nezaboravna ljubavna priča.“ – Šanel Kliton, autorka bestselera Vidimo se u Havani i Kuba u mom srcu

Roman Poslednja ruža Šangaja prodat je u 100.000 primeraka u roku od šest meseci od objavljivanja, proglašen je bestselerom Volstrit žurnala i nominovan za nagradu Goodreads Choice za najbolju istorijsku fikciju. Potražite ga na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.

Povezana vest:  Roman Stranger Things: Sumnjičavi umovi u prodaji