Najnoviji roman Vuka Draškovićev „Monah Hokaj“ zatvara krug započet „Nožem“ i predstavlja neustrašivu i beskompromisnu analizu prošlosti koja ruši zidove dogmatizma i osvetljava mračne zakutke istorije.

U samom jezgru Draškovićevog literarnog podviga jeste zločin i kazna sarajevskog snajperiste, a prizori iz romana čine svojevrsni kaleidoskop velikih imena poput Dostojevskog, Tolstoja i Saramaga, čiji su duhovi prisutni poput senki. Autor se hrabro bori s bogohulnim istinama i izvitoperenim lažima u našem vremenu i prostoru.

Kako kaže Drašković, „Hokaj sudi Hokaju. Sudnica je u pustom planinskom selu u Hercegovini, a sudija je nekadašnji snajperista Hokaj, srpsko Oko sokolovo, koji za počinjene zločine u Sarajevu sudi sebi samome.

Povezana vest:  Putovanje u srce terora: "Deset dana u Islamskoj republici" u prodaji od ponedeljka

Bio je mladi i daroviti profesor istorije. Udba ga je mobilisala u snajperiste, a Crkva ga zamonašila, da izbegne suđenje u Hagu, i krila ga po Crnoj Gori i Ukrajini. Od bolnog pokajanja i krivice za tolike smrti, niko Hokaja nije mogao sakriti ni spasiti.

On sudi sebi tri decenije posle svojih prvih snajperskih hitaca. Nema, međutim, nikoga na svetu koji će da sudi i presudi današnjim srpskim Luciferima, koji milione ljudi, svakodnevno, ubeđuju da devedesetih, kad je Hokaj ubijao, ništa nije bilo kako je bilo, i da ništa nije ni kako danas jeste. U njihovim gejzirima laži davi se istina. U njihovim nacionalnim ’pobedama’ začinju se novi porazi i novo Zlo.“

Povezana vest:  YU GRUPA SVIRA NA PROMOCIJI KNJIGE "KAKO SMO PROPEVALI"

Drašković ne samo da piše istoriju, već je i njen kovač, oblikujući je u novo ruho. Kao višedecenijska žrtva satanizovanja i pokušaja ubistva, prema rečima Ljiljane Šop, autor je „sve uvereniji da otvaranja arhiva i obelodanjivanja istina o zločinima i počiniocima na ovom tlu nikada neće biti“, pa je istoriji oduzeo titiulu učiteljice života i dodelio je književnosti, kao i moć da razotkrije istinu.

Povezana vest:  Dom kulture "Studentski grad" konačno ima direktora ustanove!

„Monah Hokaj“ možete pronaći od utorka 5. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs, kao i na kioscima.