U ponedeljak 4. septembra, u Salonu Muzeja grada Beograda, dodeljene su novčane nagrade najboljim autorima na izložbi „Lepota velikog formata“ kojom kompanija Grafix obeležava 30 godina postojanja. Nagrađeni autori su Jovanka Mladenović (1. nagrada), Nikola Radosavljević (2. nagrada), Lidija Živković (3. nagrada) , Zdravko Joksimović (4. nagrada) i Vladimir Lalić (5. nagrada). Na svečanoj ceremoniji ovim povodom, prisutnima se obratio Siniša Radnović, direktor kompanije Grafix, dok su autori potpisivali svoje radove.

Siniša Radnović je u svom obraćanju istakao: “Na početku projekta nismo znali da li tehnike koje koristimo u komercijalnoj grafici mogu da generišu vrednost u umetničkom stvaralaštvu. Ali, onda smo sreli umetnike. Kod njih te sumnje nije bilo. Više od 6 meseci trajalo je promišljanje, istraživanje i probe i kao što možete da vidite, u većini slučajeva, uspeli smo da stvorimo to nešto što vas tera da zavolite delo. Da se izgubite u njemu, i što je najvažnije, da ne želite više da se od njega odvojite. Ovim projektom Grafix je započeo svoju zadužbinu, kolekciju moderne srpske umetnosti u velikom digitalnom formatu. Naša misija je da osnažimo i podržimo umetnike koji u ovom formatu žele da stvaraju”.

Povezana vest:  Promocija novog romana Ivane Mihić

Radovi predstavljeni na izložbi izabrani su delom na konkursu koji je bio otvoren od 8. decembra 2022. do 20. januara 2023. godine, a jedan broj umetnika učestvuje po pozivu selektora. Izložba je otvorena do 9. septembra, a radno vreme Galerije do kraja izložbe je od 12 do 20 časova.

Publika na izložbi može da vidi radove naših priznatih i internacionalno poznatih savremenih umetnika, Leonore Vekić, Milorada Miće Stajčića, Miška Pavlovića, Nikole Radosavljevića, Vladimira Lalića, Zdravka Joksimovića, Marine Marković, Gorana Delića, Jovanke Jelić Mladenović, Lidije Živković, Miše Obradovića, Vladimira Kovača, Anite Milić, Dragane B. Stevanović, Mire Odić, Martina Erdeša, Ivane Živić, Jelene Jelače i Lee Embeli.

Povezana vest:  14. Noć muzeja: Velike i male revolucije umetnosti i kulture

Komisiju za izbor radova činili su Nikola Kolja Božović, likovni umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Lidija Jovanović, docent na fakultetu Metropolitan i pozorišni i modni kostimograf; mr Branislav Karanović, prof emeritus FPU; Emina Radnović, diplomirani dizajner enterijera i nameštaja, i Katarina Stanković Bjegović, likovna umetnica i kustoskinja.

Tokom proteklih šest meseci, umetnici su zajedno sa saradnicima iz kompanije Grafix prošli kroz izazovan i kreativan proces stvaranja radova od neuobičajenih materijala, sa najsavremenijim tehnikama izrade i obrade, potpuno nesputani formatom i budžetom za produkciju rada. Rezultat je jedna nesvakidašnja izložba koja će pomeriti granice produkcije i načina viđenja savremene štampe ovom prilikom u službi umetničkog stvaralaštva.

Povezana vest:  JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE - REPERTOAR ZA SEPTEMBAR 2011.

Foto: Aleksandar Jančević