U najboljoj tradiciji Igora Kolarova i Mike Antića, „Sidro na dnu noći“ Milana Dabovića je emotivna i lirska priča o traganju za ljubavlju i razumevanjem.

Devojčica Pauna sa svojim dedom pokušava da razume svet oko sebe: zašto je otac napustio nju i njenu majku, zašto se drugarice tako ponašaju prema njoj. Dala je sve od sebe: ponašala se pristojno, sređivala ormare i svoju sobu, čak je i popravila ocene do polugodišta. Ali njen otac je i dalje bio tužan kad bi dolazio. Izgledao joj je kao mašinovođa koji gleda u voz koji polako obrasta u travu. Kad je polugodište došlo, njeni roditelji su zaboravili na roditeljski. Pauna je ostavila knjižicu na stolu, gotovo sa svim peticama, ali je oni nisu ni primetili.

Povezana vest:  Međunarodni festival igre u Beču

Prema rečima autora, „roman ’Sidro na dnu noći’ je započet kao potraga za odgovorima na pitanja iz unutrašnjeg, emocionalnog života dece. Njegovu okosnicu čine pitanja poput: ’Zašto se mama i tata razvode?’, ’Da li je baka stvarno na nebu?’, ali i mnoga druga na koja, kao učitelj, u trenutku kada su mi postavljena, nisam imao spremne odgovore. Roman je dovršen ponovnim prolaskom kroz rukopis u jednoj, ovoga puta ličnijoj potrazi, u koju je krenulo dete u meni nakon gubitka majke. U oba slučaja bila je to potraga za porodičnom toplinom i sigurnošću.“

Povezana vest:  Izložba stripa Berina Tuzlića u galeriji Štab

Milan Dabović je rođen 1992. u Ivanjici. Završio je Učiteljski fakultet u Beogradu. Radi kao učitelj. Izdao je tri zbirke pesama, a „Sidro na dnu noći“ je njegov prvi roman.

Knjigu možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.