Zdravko Mićanović, umetnik i profesor u penziji, koji je poslednjih 20 godina radio kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (na smeru grafički dizajn), izložio je u Srećnoj galeriji SKC-a strip table rađene za dečiji list iz Rijeke „Bijela pčela, a povodom dvadeset godina saradnje sa ovim listom.

„Bijela pčela“ je manje poznat list u Srbiji, ali je značajan jer sagledava kako vrednosti autorskog stripa, tako i stripa u transponovanju istorijskih, tehničkih i književnih tema i dela.

„„Bijela pčela je jedini dečji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su na razvijanje duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija. List je namenjen deci srpske nacionalnosti, a cilj lista je očuvanje srpskog jezika i pisma“ – kaže profesor Mićanović.

Povezana vest:  Hauard Džejkobson dobitnik nagrade Buker

Izdavač ovog lista je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba – pododbor Rijeka

Tokom protekle dve decenije ove saradnje, u mom fokusu su bile teme koje sam lično birao prema svom ukusu, ali sam se uvek trudio da budu prilagođene i koncepciji lista. U ovom periodu od 20 godina objavljeno je oko 400 strip tabli, i uspeli smo da ih u odgovarajućim formatima sve predstavimo na izložbi. Rad na stripu je moja aktivnost u ‘slobodno vreme‘, s obzirom da sam tokom te strip avanture (koja i dalje traje) na FPU u Beogradu bio profesor na odseku Grafički dizajn, istovremeno aktivno delujući u više umetničkih oblasti kako praktično tako i teoretski“ – dodaje Zdravko Mićanović.

Povezana vest:  Završni deo „MALE KONCERTNE ANTOLOGIJE" Nade Kolundžije

U Velikoj Sali SKC-a posle otvaranje je upriličena i jedna zanimljiva tribina, čiji su učesnici bili: Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije na FPU, Ljubomir Kljakić, politikolog, sociolog, antropolog i pisac, Gordana Maletić, književnica za decu, saradnica „Bijele pčele“ i Dragana Kuprešanin, doktor umetnosti, vizuelni i primenjeni umetnik i predavač na VŠLPUSS u Beogradu

Izložbu  stripa „Bijela pčela“ možete pogledati sve do ponedeljka, 13.novembra 2023.

Zdravko Mićanović je profesor u penziji koji je poslednjih 20 godina radio kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti  u Beogradu na smeru grafički dizajn. U svojoj karijeri imao je više od dvadeset samostalnih izložbi iz oblasti: grafičkog dizajna-plakata, ilustracije, stripa i crteža kao samostalne likovne discipline širom bivše Jugoslavije (Beograd, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, Rijeka, Krk, Brač, Tuzla, Brčko).

Povezana vest:  Izložba vizuelne umetnice Vere Vuskanović 13.april u galeriji Štab

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja u oblasti dizajna, a ostvario je saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture kod nas – Narodni muzej Beograd, Narodno pozorište Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredsta, Srpska književna zadruga, kao i Manifestacija »Susreti pozorišta«, Brčko.

Realizovani stripovi:

Zanimanja, prema stihovima Olivere Cvetić;

Satolije, istorija merenja vremena, prema više izvora;

Gradovanje, prema knjizi  „Istorija grada“, Luisa Mamforda (Praistorija, Egipat, Mesopotamija, Grčka i Rim);

Adaptacija basni Dositeja Obradovića;

Adaptacije stihova: Duška Radovića, Branka Ćopića i Zmaj Jove Jovanovića;

Autorski  stripovi „Dživdžan“ i strip na temu zaštite prirode Eko kojim je Mićanović nasledio našeg velikana animacije i strip autora Borivoja Dovnikovića Borda.

Foto: Srđan Veljović