U okviru pratećeg programa desetog Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) u četvrtak, 9.novembra biće otvorena izložba MOTOKO digitalne umetnice Vesne Filipović u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1). Ovom prilikom, Vesna će premijerno u Beogradu prikazati radove iz dve tematski različite, ali umetnički povezane serije, pod nazivom “LMD Clique” i “Japanska serija“.

LMD Clique

U seriji digitalnih radova inspirisanih pop-art ikonama, Vesna je kreirala svet intrigantnih, minimalnih, zabavnih i trenutno prepoznatljivih geometrijskih karaktera kao omaž kreativcima koji su uneli boje u naš svet i proširili polja naše imaginacije delima koja su inspirisala razne vrste kulturnih revolucija. Posetioci će imati prilike da vide francusku filmsku autorku Agnes Vardu, glam-rock ikonu Dejvida Bouvija, američke pop-art umetnike Endija Vorhola i Žan-Mišel Baskijata, kao i japanske slikare Jajoi Kusamu i Takašija Murakamija.

Povezana vest:  Mjuzikl "Grk Zorba" na Terazijama 50. put

Serija LMD Clique je nastala kao NFT serija radova, kada je prema istraživanjima firme ArtTactic samo 16% žena bilo uključeno u NFT tržišta umetnosti.

“Što su umetnici više uključeni u vodeće tehnološke inovacije, budućnost će biti humanija. Ako se umetnost izostavi iz tog dijaloga  imaćemo tehnološku revoluciju koja je lišena ljudskog elementa. U svetu tehnologije mora biti mesta za umetnost”. – izjavila je Vesna.

Japanska Serija

“Japanska Serija” Vesne Filipović predstavlja posvetu japanskim ženama, njihovoj unikatnoj lepoti, kulturi i duhu. Vesnin stil naglašeno je geometrijski, sa bojama koje u njenom svetu predstavljaju lepotu jednostavnosti. Njeni karakteri su kompleksni, ali uvek precizni i čistih linija.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za JANUAR 2012.

Za Vesnu, koncept jednostavnosti, odnosno jednostavne lepote je vođen unutrašnjim osećajima. Njena namera je da posetioci lako uoče duh i lepotu japanskih žena kroz njenu umetničku izražajnu formu. Odabrana boja i ime predstavljaju estetiku osećaja: Akira (svetla, jasna, idealna), Hayami (retka lepota), Aka (crvena), Ao (živa), Akiko (dete jeseni), Aoi (plava), Hana (procvetala), Hikari (svetla), Negai (želja). Bela linija pruža osećaj čistoće i bestežinskog stanja, naglašava oblike i daje prostor svakoj boji da dostigne svoj pun potencijal.

Povezana vest:  Turska policija pronašla Pikasovo platno ukradeno u Njujorku

“Japanska Serija” bazirana je delimično na realnosti, a delom na Vesninoj imaginaciji i ličnom doživljaju Japana. Čitajući o japanskoj kulturi, simbolizmu, arhitekturi i dizajnu, poželela je da sva ta saznanja “provuče” kroz svoju vizuelnu prizmu.

Podsećamo, Japansko-srpski festival filma počinje u sredu 8. novembra, a petodnevni prgoram podeljen u četiri celine, pored najnovijih filmova, serija i animiranih filmova japanske i srpske produkcije, donosi i brojen prateće sadržaje, panel diskusije, radionice, izložbe i žurke.

Kompletan program i satnicu možete pronaći na sajtu festivala: JSFFEST.COM