pozoriste_maske

Srbija i Hrvatska gosti pozorišnog festivala u Kelnu

Pod pokroviteljstvom srpskog predsednika Borisa Tadića, hrvatskog Ive Josipovića i šefa nemačke države Kristijana Vulfa, kao domaćina, u Kelnu je večeras otvoren pozorišni festival – “Festival teaterscene Evropa“, čiji su gosti ove godine Srbija i Hrvatska.

Nemačka publika će narednih nedelju dana moći da vidi 13 pozorišnih produkcija koje će izvesti 12 ansambala iz Nemačke, Srbije i Hrvatske, što je, kažu organizatori, jedinstvena prilika da se za to vreme stvori utisak o aktuelnim pozorišnim događajima u, kako se navodi, tri evropske zemlje.

Povezana vest:  Za predsednika Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije ponovo izabran Spasoje Ž. Milovanović

Ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković rekao je prilikom otvaranja da pre više godina nemačko-srpsko-hrvatski festival ne bi bio moguć zbog toga što su rane iz 90-ih godina bile sveže, a da je sada, zahvaljujući jasnoj politici pomirenja koju vode predsednik Srbije Tadić i Hrvatske Josipović, ovo najnormalnija stvar.

Konzul Hrvatske u Diseldorfu Kristijan Tušek je govorio o Hrvatskoj koja je pred vratima EU i njenoj nameri da podrži sve zemlje u regionu na evropskom putu. Spektar predstava nemačko-srpsko-hrvatskog festivala se ove godine kreće od plesa, preko “performansa umetnosti“ do postdokumentarnog pozorišta, uz mnogobrojne “radionice“ i “okrugle stolove“ gde će publika i umetnici imati priliku da razmenjuju svoje utiske i doživljaje o viđenom i doživlljenom i zajednički analiziraju pitanje evropske pozorišne mreže.

Povezana vest:  Program Kulturnog centra GRAD za FEBRUAR 2012

“Stubiobinekeln“, gde se održava ovaj festival, najstarije je univerzitetsko pozorište Nemačke, koje postoji od 1920. godine.

Univerzitet u Kelnu je pre više od 30 godina “Studiobinekeln“ podigao na nivo centralne ustanove, koju potpomaže i održava kao samostalni, otvoreni i kulturni centar Univerziteta.