Povodom 120 godina od premijere prve srpske opere „Na uranku“, 17. i 20. januara, na Velikoj sceni (19:30), biće izvedena jednočina opera Stanislava Biničkog, prema libretu Branislava Nušića, pod dirgentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović.

Ovaj jedinstveni biser srpske kulturne baštine, praizveden je u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. decembra 1903. godine.

Povezana vest:  Austrijska nacionalna biblioteka proširila zbirku o Ludvigu Vitgenštajnu

Radnja se događa u burnim vremenima s kraja pretprošlog veka, negde na jugu Srbije, a u okviru nje, smeštena je priča o ljubavnom trouglu mladog srpskog para i turskog age…

Opera u režiji Ane Grigorović, premijerno izvedena 30. oktobra 2019. godine, je moderna, a zaplet je osavremenjen i stilizovan, da bi publici približio tu univerzalnu ljubavnu priču.

U podeli su Evgenija Jeremić (Stanka), Marko Živković (Rade), Dubravka Filipović (Anđa), Mihailo Šljivić (Redžep), Mihailo Otašević (Mujezin)…

Povezana vest:  Majstorski ljubavni roman "Sve ili ništa" švedske bestseler autorke Simone Arnstet

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Operski studio „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografkinja Dunja Kostić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić koreograf Miloš Kecman i autorka scenskog pokreta Suzana Lukić, deo su umetničkog tima ove opere.

Između praizvedbe i premijere u ovoj produkciji, opera „Na uranku” imala je još tri premijere na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu – 26.09.1968, 07.10.1999. i 04.12.2003. godine.

Povezana vest:  Oktobarski salon – Beogradsko bijenale odlaže se za 2021. godinu

Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu