Galerija “Sanjaj” je bila mala da primi posetioce svih generacija, koji su želeli prvi da vide izložbu “Širom zatvorenih očiju” izuzetnog umetnika Milana Pantelića, pa se stvorila velika gužva ispred Dositejeve 11.

“Onoga dana kada Vještačka inteligencija u potpunosti preuzme psihijatriju, za sva objašnjenja o ljudskom duhu i njegovim patološkim stanjima koristiće slike Milana Pantelića.” rekao je Nele Karajlić otvarajući izložbu. “Vještačkoj inteligenciji neće biti teško da shvati da ljudski rod od svog svoga znanja najmanje poznaje sebe i svoju dušu. Otuda će joj slike i crteži biti najbolji način za komunikaciju sa pacijentima. Međutim, i pored svog znanja, koje Vještačkoj inteligenciji ni u jednom trenutku ne osporavam, uvjeren sam da će imati veliki problem sa samim procesom slikanja. Jer, inteligencija nije isto što i talenat. A vještački talenat ne postoji. Stoga, neće imati izbora. Za taj posao moraće da angažuje Milana Pantelića.” zaključio je Nele svoje viđenje i doživljaj izloženih Pantelićevih dela.

Povezana vest:  Prvi roman Artura Konana Dojla na aukciji u julu

Slike su izložene po prvi put, a pored ulja na platnu od kojih plene dela velikog formata, umetnik je koristio i pozlatu, ali je napravio i iskorak kombinujući plastiku sa akrilnom bojom i parafinom. Slike pod nazivima “Zlatna groznica”, “Zagrljaj”, “Intimnost”, “Kompozicija”, “Vazduh”, “Nebo”, “News”, kao i ostala izložena dela govore o traumama, depresiji i utrašnjoj drami ljudskog roda, a ožiljci duše su jasno vidljivi na licima kojima nedostaju oči, nos, uši. Pantelićeva umetnost zahteva spremnost da se suočimo sa svojim najdubljim strahovima i traumama, a ujedno pokazuje da je umetnost neiscrpan izvor inspiracije, snage i ljubavi.

Povezana vest:  Beogradski omaž filmskoj i televizijskoj Miri Banjac u Parobrodu

“Svojom virtuoznošću izvođenja slike na potpuno klasičan način i snažnim autorskim pečatom, kao i veoma angažovanom i aktuelnom tematikom, Milan Pantelić spada u vrlo darovite i perspektivne likovne umetnike današnjice.” u recenziji je istakao prof Slobodan Kajtez.

Milan Pantelić je rođen 1986. godine u Šapcu. Diplomirao je 2010.godine, a doktorirao 2018. primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde danas predaje na odseku Primenjeno slikarstvo. Do sada je održao 14 samostalnih izložbi u Srbiji i učestvovao na 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je 13 javnih radova (murali, mozaici i sakralna umetnost) na javnim mestima u Srbiji, Egiptu i Tunisu. Dobitnik je 7 međunarodnih nagrada iz oblasti slikanja i crtanja. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Zastupljen je u mnogim međunarodnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Egiptu, Tunisu, Austriji, Italiji, Nigeriji, Kini, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Poljskoj, Rusiji i Indiji.

Povezana vest:  INSTITUT SERVANTES I MIKSER HOUSE PREDSTAVLJAJU IZLOŽBU „GRAFIKA. 30 MLADIH UMETNIKA ŠPANIJE“

Izložba će biti otvorena do 8. aprila, a zaključak posetilaca, koji su prisustvovali otvaranju, je da ovu izložbu treba gledati širom otvorenih očiju.

Foto: Imre Szabo i Anja Zelić