Prvi petak u aprilu je dan za još jednu tribinu Laguninog književnog kluba. Ovoga puta razgovaraćemo o knjizi „Demon Koperhed“ Barbare Kingsolver, za koji je književnica dobila prestižnu Pulicerovu nagradu.

O ovom romanu, u petak 5. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC, govoriće profesorka engleske i američke književnosti i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković, i novinarka Dragana Kovačević.

Povezana vest:  Pedeset Vulkanovih bestselera upola cene

Negde u zabitima južnog dela planina Apalači jedna tinejdžerka rodiće Demona Koperheda. Sve što ona ima: dobar izgled, zajedljivi duh i žestoki talenat za preživljavanje – naslediće i dečak, ali to je otprilike sve što će ikada dobiti od svoje majke.

Ne štedeći sebe, Demon se bori sa savremenim zamkama sistema hraniteljskih porodica, dečjeg rada, zapuštenih škola, atletskih uspeha, zavisnosti, promašenih ljubavi. Njegova „superherojska moć“ je sopstvena nevidljivost u američkom društvu, jer su njegovi heroji odavno napustili one koji se nisu preselili u grad.

Povezana vest:  Zvezde u trci za nagrade Olivije

Kada je Čarls Dikens pisao „Dejvida Koperfilda“, uneo je u priču sopstveno iskustvo institucionalnog siromaštva i svih katastrofalnih posledica koje ono nanosi deci. Ovim romanom Barbara Kingsolver odaje omaž velikom Dikensovom delu i podseća nas da isti problemi i dalje nisu rešeni.

Roman „Demon Koperhed“ je na popustu 30% do 5. aprila u Laguninim klubovima čitalaca, Delfi knjižarama i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Virtuoz na violončelu Edgar Moro premijerno 23. novembra na Kolarc