Gala koncert španske muzike sa arijama i duetima iz repertoara čuvene sarsuele, jedinstvenog žanra koji obuhvata ritmove i tradicije različitih kultura Španije, biće održan 29. maja (20:00) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nastala u Madridu sredinom 17. veka, sarsuela je jedinstvena muzičko-scenska forma u kojoj su podjednako važni dramska interpretacija, scenska izvedba, kao i drugi oblici umetnosti poput plesa.

Ona živopisno prikazuje praznična slavlja, običaje, porodični život, ljubav, ratne sukobe, anegdote i književne teme; sve to protkano je kroz prelepe romanse, komične duete, horove i folklorne plesove kao što su jota, paso doble, bolero, fandango ili seguidilas, dočaravajući suštinu života u Španiji tog vremena.

Povezana vest:  Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu

Vremenom, sarsuela se proširila na sve španske govorne oblasti, uživajući veliku popularnost i očaravajući milione gledalaca.

Pod upravom maestra Olivera Dijasa, jednog od najistaknutijih španskih dirigenta i nekadašnjeg direktora Teatro de la Zarzuela u Madridu, nastupiće i svetski poznati tenor, Hose Luis Sola i bariton Anhel Odena. Njima će se na sceni pridružiti solistkinja Opere, sopran Aleksandra Stamenković i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, čime će ovaj događaj postati zajednički špansko-srpski omaž sasrsueli, kao i muzičkoj i kulturno-bilateralnoj saradnji.

Povezana vest:  Četvrti Boljšoj festival od 15. do 17. jula, uz podršku „Gasprom njefta“

Ovaj značajni kulturni događaj, koji će obuhvatiti širok izbor izuzetnih odlomaka iz najpoznatijih sarsuela, biće održan zahvaljujući Ambasadi Španije u Srbiji i turističkoj organizaciji Španije Turespaña.

Predstojeći gala koncert predstavlja deo kampanje Ambasade Španije u Srbiji da dve zemlje zbliži kroz kulturu i muzičku razmenu.
Štaviše, najrelevantnija kulturna aktivnost Španije u Srbiji ove godine, pored isticanja svog jedinstvenog i bogatog kulturnog nasleđa biće, upravo, predstavljanje sarsuele srpskoj javnosti i približavanje ovdašnjoj publici tog veoma specifičnog i popularnog žanra, prilično nepoznatog van zemalja španskog govornog područja.

Povezana vest:  NOVA DRAMSKA PREMIJERA U OPERI I TEATRU MADLENIANUM: I konje ubijaju, zar ne?

Turespaña je koncert u Narodnom pozorištu podržala u cilju isticanja sarsuele, kao jedne od mnogih atrakcija zahvaljujući kojima je Španija postala jedna od glavnih turističkih destinacija na svetu.

Vlada Španije je 2024. godinu proglasila godinom sarsuele kao reprezentativnog izraza nematerijalnog kulturnog nasleđa sa namerom ne samo da je promoviše, već i da je zaštiti.

Foto: Lična arhiva