Međunarodna izložba savremenog stanovanja “STANOVANJE – HOUSING 23”, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja, biće otvorena 1. juna u 12 časova u Klubu RTS-a (ulaz iz Svetogorske), u okviru izložbenog programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024. Ovo je peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja.

Povezana vest:  "Neobično putovanje gospodina Daldrija" Marka Levija

Na izložbi će biti predstavljeni radovi autora iz različitih delova sveta, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su na početku svoje karijere, iz većih ili manjih sredina, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Raznovrsnost i internacionalnost izložbenog programa omogućava upoređivanje internacionalne arhitektonske prakse i istraživanje pravaca i kretanja u struci, odslikavajući realnost trenutka i nagoveštavajući dalje trendove u stanovanju.

Povezana vest:  Najveća portugalska diva Dulse Ponteš 20. marta na Guitar Art festivalu!

Izložba obuhvata ukupno 90 radova i programski je podeljena na dve celine: opšti i tematski deo. U okviru opšteg dela izložbe prikazano je 50 radova koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture nastale širom sveta u periodu između dve izložbe, tj. u protekle dve godine.

Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih deset godina. Selektovani radovi su praćeni recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora koji predstavljaju svojevrsnu naučno-stručnu i kritičku refleksiju aktuelnosti i trendova u stambenoj arhitekturi, uzimajući pritom u obzir različitost socio-političkog, ekonomskog  i kulturološkog konteksta.

Povezana vest:  "Legenda" D. Gemela - "poslastica" za ljubitelje fantastike

Foto: Promo