U sredu, 5. juna u 18:30 časova, u Sali Protić Muzeja savremene umetnosti, biće održan razgovor sa umetnikom Danijem Galom iz Berlina, koji će potom izvesti 45-ominutni zvučni performans Semi-Automatic: The Swamp In June. Ovaj umetnik gostuje u Beogradu u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Future Perfect – savremena umetnost iz Nemačke, koja se održava na prvom nivou Muzeja savremene umetnosti i u Galeriji legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Razgovor sa Danijem Galom (na engleskom jeziku) će moderirati Miroslav Karić, kustos MSUB.

Preispitivanje medija sa kojima radi a zatim i istraživanje mogućnosti manipulisanja dokumentima iz prošlosti, kroz njihovo reaktiviranje ili ponovno osmišljavanje, čine tematsku i problemsku okosnicu umetnikove prakse, koja podrazumeva promišljanje odnosa između događaja i njegovih konstrukcija kroz zvuk i sliku.

Povezana vest:  Kustoska izložbe Miriam Durango: "More kojim svi plovimo" od četvrtka, 6. decembra u galeriji Progres

Na izložbi Future Perfect predstavljen je Galov rad pod nazivom Arhitektura o budućnosti razgovora – interaktivna zvučna instalacija gde publika svojim kretanjem određuje brzinu i pravac gramofonskog zapisa to jest emitovanja arhivskog snimka razgovora sa slavnim arhitektama koje su definisale načine shvatanja prostora u dvadesetom veku. Na taj način, posetioci svojim prisustvom i interakcijama kreiraju zvučnu kompoziciju. Umetnik će, pored ovog rada, predstaviti i druga slična ostvarenja (skulpture, instalacije, filmovi) u kojima je fokus na radu sa zvukom kao temom, dokumentom i materijalom, odnosno na njegovim kritičkim potencijalima i ulozi koju ima u delovanju ideologija i proizvodnji kulture sećanja. Takođe, nakon razgovora, Gal će se publici predstaviti zvučnim performansom Semi-Automatic: The Swamp In June u kojem koristi i u dijalog stavlja različite audio-izvore poput živog radio prenosa, elektronike, terenskih snimaka, zapisa akustičnih instrumenata sa specijalno dizajniranim motorima i ljudskog govora, čiji međuodnosi i preplitanja stvaraju svojevrsnu muzičku kompoziciju.

Povezana vest:  Veličanstvena priča o Engleskoj - "Sarum I-III" Edvarda Raderfurda u prodaji od 25. maja

Dani Gal (Jerusalim, 1975) studirao je na Akademiji za umetnost i dizajn Bezalel u Jerusalimu, univerzitetima Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule u Frankfurtu i Cooper Union u Njujorku. Njegovi radovi su prikazivani na mnogim međunarodnim izložbama, među kojima su 54. Venecijansko bijenale; Istanbulski bijenale; New Museum, Njujork; Kunsthalle St. Gallen, Švajcarska; Jewish Museum, Njujork; Berlinale Forum Expanded; Kunsthaus Zurich; Kunsthalle Wien; Documenta 14; Centre Pompidou, Pariz; Club TransMediale Festival, Berlin. Učesnik je rezidencijalnih i istraživačkih programa: Blood Mountain Projects i Wiesenthal Institute u Beču, inHerit – Centre for Advanced Studies-Heritage in Transformation, Humboldt University u Berlinu. Živi i radi u Berlinu.

Povezana vest:  Od siromaštva do neviđene slave - biografija legendarnog Elvisa Preslija u prodaji od 23. septembra

Izložbu FUTURE PERFECT – Savremena umetnost iz Nemačke zajednički organizuju ifa – Institut für Auslandsbeziehungen (Institut za odnose sa inostranstvom) iz Štutgarta, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Kustoskinja izložbe je Angelika Štepken.

Foto:  Dani Gal, The Polygon Gallery, Vankuver, foto: Dennis Ha