Ivan Ivanji u testamentarnoj knjizi „Bilo jednom u Jugoslaviji“ nudi dragoceno svedočanstvo o prošlim vremenima, izvan uobičajenih obrazaca. Koristi svoje prisustvo na raznim istorijskim poprištima kako bi osvetlio događaje i ličnosti na način na koji je retko ko mogao.

Njegova životna priča počinje u Bečkereku/Zrenjaninu, u građanskoj porodici sa guvernantom koja je radila za Gestapo, što je Ivanjiju omogućilo da tečno nauči nemački i kasnije postane Titov prevodilac.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga o "Tajnom životu brojeva"

Ivanji donosi jedinstvenu perspektivu na Jugoslaviju, ključne figure tog doba poput Ota Bihaljija Merina, Branka Ćopića, Ive Andrića i Ivana Stambolića. Kroz njegove priče saznajemo detalje o intimnim razgovorima sa Titom, koji nisu bili političke prirode već su otkrivali njegovu ličnu stranu, poput brige za psa. Takođe, dobijamo uvid u privatne anegdote o Krleži i drugim znamenitim ličnostima. Ivanji ne samo da prenosi istorijske činjenice već stvara živopisnu sliku o zemlji koja je nekada postojala.

Povezana vest:  Jedinstven vodič kroz svet nutricionizma - "Kompas ishrane" u prodaji od 22. maja

Knjiga nam otkriva i mnogo više od poznatih imena; ona nudi dublje razumevanje konteksta i atmosfere tog vremena. Ivanji pokazuje da stvarnost i logika ne moraju uvek biti povezani, te da je razumevanje prošlosti ključno za sagledavanje sadašnjosti.

„Bilo jednom u Jugoslaviji“ možete nabaviti u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  BookTok hit i bestseler Njujork tajmsa „Tokio, zauvek“ u prodaji