U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske, 14. juna otvorena je izložba “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, Fabio Čei, predsednik Fondacije Busolera Branka, i Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine, koja je svečano otvorila izložbu.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske, osvrnula se na saradnju između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini: „Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić realizuje se na osnovama izuzetne saradnje i aktuelne razmene izložbi između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Sinoć smo imali čast da u Jagodini u adaptiranoj i obnovljenoj zgradi muzeja otvorimo izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac i predstavimo jedan od najuspešnijih projakta  koji smo realizovali u okviru obeležavanja jubileja 175 godina Galerije Matice srpske. Večeras našoj publici i sugrađanima predstavljamo jednu izuzetnu gostujuću izložbu i dva autora čija dela nikada do sada nisu izlagana pod krovom Galerije.“

Dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, o stvaralaštvu Ilije Bosilja i Save Sekulića je rekla: “Oba umetnika postigla su značajno međunarodno priznanje tokom više decenija kontinuiranog prisustva na svetskoj umetničkoj sceni. I Iliju i Savu zastupaju prestižne galerije u Evropi, odnosno Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, dok se kod nas još uvek doživljavaju kao enigma. Kako je svet otišao u jednom sasvim novom pravcu, u kojem se brišu podele unutar spektra savremene umetničke scene, ovo je istorijski momenat u kom definitivno mora da se okonča sa pogrešnim svrstavanjem ova dva umetnika u pokret naive. Pravi je trenutak da se ispravi  greška je na koju je struka, odnosno kritika, ukazivala od samog početka i istovremeno prilika da se autentičnost vizuelnog izraza ova dva umetnika prihvati kao čvrst argument o visokoj vrednosti njihovog stvaralaštva”.

Povezana vest:  Predstvava "Viza" Vide Ognjenović na sceni "Raša Plaović"

Fabio Čei je u svom govoru istakao: “Kao predsednik italijanske Fondacije Busolera Branka, čija misija je da pružimo podršku naučnom istraživanju i kulturi, ponosan sam na to što smo prošle godine po prvi put u Italiji, u kući „Art Brut“, uspeli da predstavimo tako izuzetne umetnike, koje podržavamo i kojima smo bili domaćini u namenskoj građevini iz 17. veka. Bila je to izložba nastala zahvaljujući važnom sporazumu o partnerstvu sa MNMU i zajedničkim namerama, kao i jedinstvenom vizijom koju delimo sa direktoricom Ivanom Bašičević Antić, te podjednakim interesovanjem za Savu Sekulića i Iliju Bašičevića Bosilja.“

Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine, prisutnima se obratila rečima: “Večerašnji događaj višestruko je važan za kulturnu scenu Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Na prvom mestu, zato što će publika moći da vidi dela stvaralaca čiji rad je obeležio čitavu jednu umetničku epohu na ovim prostorima. Od ne manje važnosti je činjenica da je ova izložba najslikovitiji primer odlične međunarodne saradnje u oblasti kulture i ujedno još jedan pokazatelj koliko ona zbližava narode i pojedince“.

Povezana vest:  Jelena Bačić Alimpić u Tivtu

Maja Gojković je dodala da joj je izuzetno drago što su na otvaranju bili i  predstavnici Republike Italije, i što je umetnost slikara Save Sekulića i Ilije Bašičevića Bosilja još jednom povezala naše dve države. „Verujem da nam tek predstoje brojni  zajednički projekti, ne samo u kulturi, već i u privredi, turizmu, sportu i drugim oblastima, koji će još snažnije učvrstiti veze među našim narodima“, zaključila je predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine.

Na ovoj izložbi predstavljeno je 70 radova Ilije Bosilja i Save Sekulića iz muzejskih kolekcija, zbirke MNMU iz Beograda i Muzeja Ilijanum iz Šida. Izložbu prate dva dokumentarna filma. Film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom. Dela Ilije Bosilja poslednji put su bila prikazana u Novom Sadu na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1995. godine, dok je delima Save Sekulića ovo prvo prikazivanje u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2024. godine.

Povezana vest:  "Kofer gospođe Sinkler", priča o gubitku, ljubavi...

Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea (Jean Dubuffet) o Ilijinoj umetnosti nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani). S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti (raw art) ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

Izložbu prati i bogat katalog sa tekstovima autorke Barbare Safarove, trenutno jedne od vodećih teoretičara art brut umetnosti u Evropi, koja sprovodi novu interpretaciju opusa Ilije Bosilja, kao i kompletiran pregled opusa Save Sekulica. Dizajn kataloga potpisuje Slavimir Stojanović Futro.

Na poziv muzeja Casa dell’Art Brut iz Mairano di Casteggio, ova izložba je bila predstavljena italijanskoj javnosti od 10. juna prošle godine, a zbog velikog interesovanja dvaput je produžavana i trajala je sve do 10. decembra. Koncept izložbe rezultat je dve prethodne izložbe koje je MNMU predstavio u prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu: „Moć vizije“, 2021.godine, i „Svet po Iliji,“ 2022. godine.  Kustoskinje izložbe su dr Ivana Bašičević Antić i Marta Morgana Rudoni.

Foto: Martin Candir