pozoriste_maske

Deseti međunarodni pozorišni festival Slavija u Beogradu

Deseti Međunarodni pozorišni festival „Slavija“, na kome će biti izvedeno deset predstava iz isto toliko zemalja, biće održan od 9. do 18. marta na sceni Pozorišta „Slavija“ u Beogradu.

Festival „Slavija“ otvoriće glumac Milan Lane Gutović, a nakon toga će biti izvedena predstava „Propust porodice Koleman“ reditelja Klaudija Tolkačira u izvođenju teatra „Timber 4“ iz Buenos Ariesa.

Povezana vest:  Izložba fotografija "Romansa od tri minuta (2011-2012)" Katarine Radović

U okviru manifestacije biće izvedene i predstave iz Jerusalima „Snovi o Mojsiju“ autorke Julije Ginis i pozorišta „Mistorin“, kao i „Čehov za dvoje“ Tatjane Čouljenko i Džuli Grgar u produkciji trupe „Atrium“ iz Toronta.

Iz Novosibirska dolazi Državno dramsko pozorište „Stari dom“ sa „Duetom“ Ota Eskina u režiji Kšištofa Zanusija, iz Minska Belorusko dramsko pozorište sa „Dnevnikom pesnika“ Sergeja Kovaljova u režiji Vitala Barkouskija, iz Budimpešte pozorište „Barka“ sa Mrožekovom „Zabavom“ u režiji Lasla Berceša.

Povezana vest:  Šta se događa kada zaboravimo da uzmemo u obzir polovinu čovečanstva

Sarajevski ratni teatar predstaviće se komadom Mirka Kovača „Osipate se polako, vaša visosti“ u režiji Gorana Damjanića, Crnogorsko narodno pozorište sa Gogoljevim komadom „Revizor“ u režiji Veljka Mićunovića, a Malo dramsko pozorište iz Bitolja sa predstavom „Stolice“ u režiji Ljupča Georgijevskog.

Poslednjeg dana festivala Narodno pozorište iz Beograda izvešće predstavu „Laža i paralaža“ u režiji Juga Radivojevića.

Povezana vest:  Pozorišni vremeplov 11. i 12. juna na platou TC „Ušće"

Nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu dodeliće žiri čiji je predsednik makedonski pozorišni poslenik Risto Stefanovski, a članovi Kim Vu Ok (Južna Koreja) i Raško Jovanović (Srbija).

Na Festivalu „Slavija“, koje ove godine obeležava deset godina postojanja, do sada je 70 pozorišta iz 30 zemalja izvelo 103 predstave.