Milena_P_Barili_1

Premijera filma o Mileni Pavlović Barili u Akademiji 28

Dokumentarno-igrani film „Milena“, o životu i radu umetnice Milene Pavlović Barili, prema scenariju i u režiji Čarne Radoičić, premijerno će biti prikazan 20. marta u bioskopu Akademija 28 u Beogradu. Film „Milena“ je dokumentarno ostvarenje o Mileni Pavlović Barili (1909 – 1945), slavnoj i jedinstvenoj slikarki, ilustratorki, dizajneru i pesnikinji, piše na sajtu posvećenom toj umetnici.

Povezana vest:  Instalacija Emotivni gradovi najavljuje 51. Oktobarski salon

Čarna Manojlović koja je docent Filmske režije na Akademiji umetnosti u Beogradu autor je scenaria i režiser tog filma. Film kombinuje dokumentarne sadržaje, arhivske materijale i igrane scene kojima nastoji da rekonstruiše epohu u kojoj je živela i radila velika umetnica.

Snimljen je u produkciji kuće „Tuna Fish Studio“, a prvi kadrovi snimljeni su 5. novembra 2009. godine, na dan obeležavanja 100 godina od rođenja te slikarke.

Povezana vest:  Ko je i kako Srbiju posvađao sa Zapadnom Evropom?

Milena Pavlović Barili rođena je 1909. godine u Požarevcu. A slikarstvo je studirala u Beogradu i Minhenu. Jugoslaviju je napustila 1930. godine i narednu deceniju je živela u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde je je više puta izlagala svoje radove.

U Njujork se preselila 1939. godine, gde je živela i radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale, do smrti 1945. godine. Uradila je preko 300 radova, puno skica i crteža, a mnoga njena dela se nalaze Kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Povezana vest:  Novi roman Ljubice Arsić "Četiri kiše" u prodaji od 27. septembra