dusan_kovacevic_lecic_franic_diklic

Dušan Kovačević otvara „Dane komedije“

Tradicionalni, jubilarni 40. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, „Dani komedije“, u nedelju uveče će u Jagodini otvoriti dramski pisac i ovogodišsnji dobitnik najvećeg priznanja festivala „Zaltni ćuran“ za životno delo, Dušan Kovačević. To je dans Tanjugu izjavio predsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević, podsetivši da će posle svečanog otvaranja uz fanfare, prvu predstavu, od sedam u konkurenciji za nagrade, izvesti Kruševačko pozorište.

Reč je o komadu u kooprodukciji festivala „Dani komedije“ i Kruševačkog pozorišta „Put oko sveta“, Branislava Nušića, u režiji Juga Radivojevića.

U narednih sedam dana, za nagrade „Miodrag Petrović- Čkalja“ koju dodeljuje publika i „Mija Aleksić“ koju dodeljuje stručni žiri, takmičiće se pozorišta iz Beograda, Niša, Kikinde, a glumci, koji u njima igraju, nadmetaće se za statuetu „ćuran“. Repertoar, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, predložila je selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar dnevnog lista „Politika“ Ana Tasić, koja je i najmlađi selektor u istoriji „Dana komedije“.

Povezana vest:  IZLOŽBA POVODOM DESET GODINA VIVISECT FEST-A @ SKCNS FABRIKA

„Ne znam šta je seks, ali pitanje je odgovor“ Nebojše Romčevića, u režiji Katarine Vražalić, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“, druga je prestava na festivalu. Gledaoci će videti i predstave „Eufemizam“, režija i koncept scene Olje Đorđević, a izvodi je Narodno pozorište NIš, „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića, koji je i režiser, u izvođenju Zvezdara teatra, „Šta je sobar video“ Džoa Ortona, režija Dragan Ostojić u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda. Tu su i „Harold i Mod“ Kolin Higinsa, režija Milan Karadžić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, „PR ili potpuno rasulo“ Nebojše Romčevića, režija Egon Savin, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ Beograd.

Povezana vest:  Promocija knjige “Aleksandar Maćašev / Book” izdavača MIKSER BOOKS

Predstava  „Ranjeni orao ili smeju li devojke dopustiti probu pre braka“, Milice Jakovljević – Mir Jam, u režiji Velimir Mitrović, u izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina nije u konkurenciji za nagrade i ona će biti izvedena u čast nagrađenih na završteku festivala, 27. marta na Svetski dan pozorišta, kada se uručuju nagrtade.

Obrazalažući izbor predstava na konferenciji za novinare Tasić je istakla da je program ovogodišnjeg festivala „duboko prožet crnim humorom, ironijom, sarkazmom, tragikomočnim tonovima. To su forme koje sasvim adekvatno prikazuju naše živote u specifično teškim okolnostima u kojima već duže vreme živimo, zaglavljeni u nekom međuprostoru, nezadovoljni i nervozni, čekamo da neki bolji život počne“.

Povezana vest:  Dočekajte najglamurozniju Novu godinu uz Vulkan izdavaštvo i Ferrero

Predstave će ocenjivati publika i stručni žiri: glumica Mirjana Karanović (predsednica), glumica Saša Torlaković i reditelj Slavenko Saletović.

U okviru pratećeg programa festivala, 21. marta, biće upriličen omaž glumcu Zoranu Radmiloviću, sa prikazivanjem dokumentarnog filma „Zalažem se za laž“ i promocija istoimene knjige. Susret za Dušanom Kovačevićem na programu je 23. marta, a promocija knjige „Strast za letenjem“ glumice Ružice Sokić je 25.marta.