lutkarska_radionoca

Lutkarska radionica i okrugli sto u okviru projekta Cul-Tour

U okviru projekta Cul-Tour, koji je započeo prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska, u sredu, 23. marta, u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici održaće se okrugli sto, a krenuće sa radom i lutkarska radionica.

Lutkarska radionica „Umetnost animacije marionete“ počinje sutra (kada će biti održana iz dva dela: od 10 do 13h i od 16 do 18h) i vodiće je Adela Moldovan, rediteljka i marionetista iz Rumunije koja, između ostalog, radi i u Pozorištu lutaka “Kever Bela”. Adela je vrstan poznavalac marionete, pa će svoje dragoceno iskustvo podeliti sa glumcima iz Segedina i iz Subotice, koji će potom kroz kontakte i saradnju sa ostalim pozorištima iz Vojvodine i Mađarske svoje kolege upoznavati sa stečenim znanjima. Adela Moldovan je ovakve i slične radionice držala širom Evrope.

Druga po redu, radionica za decu, biće održana u okviru ovogodišnjeg, 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se održati u Subotici od 15. do 21. maja.

Povezana vest:  Uspeh beogradske "Antigone" na festivalu antičke drame

Istog dana, 23. marta od 14 do 16 časova, biće održan okrugli sto sa temom „Savremeno pozorišno stvaralaštvo za decu u regionu – stanje i problemi“. Moderator okruglog stola je mr Miroslav Radonjić, teatrolog i pozorišni kritičar iz Novog Sada. Učestvovaće članovi Dečjeg pozorišta iz Subotice i Pozorišta lutaka „Kever Bela“ iz Segedina, kao i svi zainteresovani pozorišni radnici iz ova dva grada, a prisutni će u narednom periodu svoje kolege iz ostalih vojvođanskih i mađarskih pozorišta, kroz česte kontakte koje s njima inače održavaju, upoznati sa zaključcima okruglog stola.

Podsećamo vas da se upravo u ovoj nedelji kada se održavaju gore pomenute aktivnosti širom sveta obeležavaju tri važna dana za pozorišno stvaralaštvo: Svetski dan pozorišta za decu i mlade (20. mart), Svetski dan lutkarstva (21. mart) i Svetski dan pozorišta (27. mart), te da su i radionica i okrugli sto koji će se održati u okviru projekta Cul-Tour prilike da se skrene pažnja šire javnosti na ovaj vid umetnosti.

Prošlog meseca su u okviru projekta Cul-Tour su održane dve izložbe: od 8. do 23. februara je u Pozorištu lutaka „Kever Bela“ u Segedinu održana izložba Dečjeg pozorišta iz Subotice koja je izazavala veliku pozornost tamošnje kulturne javnosti, a 28. februara u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je zajednička izložba subotičkog Dečjeg pozorišta i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina, koja je trajala do 16. marta.

Povezana vest:  Izložba „DOK 10“ 5. juna u „Parobrodu“

Pozorište lutaka „Kever Bela“ predstavilo je plakate i lutke koji prikazuju po jednu od produkcija realizovanih poslednjih godina, od predstava za decu do predstava za odrasle, dok je Dečje pozorište iz Subotice predstavilo lutke, kostime i umetničke fotografije, koje su samo deo celokupnog repertoara Dečjeg pozorišta, a odnose se na vremenski period od 1980. godine do današnjih dana.

Prošle godine, u okviru aktivnosti predviđenih projektom CUL-TOUR, Dečije pozorište iz Subotice je u oktobru odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu. Tokom novembra, Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina igralo je još sedam puta u Srbiji: dva puta u Subotici (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 7. novembra), tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra) i dva puta u Čoki (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 15. novembra).

Povezana vest:  Sutra počinje 60. Sajam knjiga, domaćin - Rusija

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja 2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji. Pored toga i već pomenutih gostovanja u jesen prošle godine i izložbi (februar 2011), održaće se 23. marta i okrugli sto, a počeće sa radom i lutkarska radionica za pozorišne stvaraoce, dok će lutkarske radionice za decu biti održane u okviru predstojećeg 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva, obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet iz Subotice kao izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dok je Pozorište lutaka “Kever Bela” partner sa mađarske strane.