jadranka_jovanovic

Jadranka Jovanović i Mađarski ciganski orkestar u Beogradu

Koncert „Biseri ciganske muzike“ na kome će uz Mađarski nacionalni ciganski orkestar nastupiti primadona Jadranka Jovanović, biće održan 8. aprila u Velikoj dvorani Sava centra u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Jadranka Jovanović je rekla na konferenciji za novinare da će na koncertu uz Mađarski nacionalni ciganski orkestar izvesti neke od najlepših arija svetskih kompozitora kojima su Romi bili inspiracija,

među kojima su i dela Dvoržaka, Žiroa, Bizea, Šumana, ali i da će na repertoaru biti španske i srpske ciganske pesme.

Povezana vest:  Roman "Rovinjska vrata" Ivane - Vonke Prokić u knjižarama od 20. juna

-Koncert je bio moja ideja, jer se ja poslednjih decenija bavim ciganskom muzikom, a na nastupu u Sava centru neće biti dirigenta, što predstavlja svojevrsni izazov – rekla je ona.

Mađarski nacionalni ciganski orkestar, pod umetničkim vođstvom violiniste Ferenca Šante, smatraju ponosom Mađarske jer je publici širom sveta približio bogato muzičko nasleđe tog područja.

Orkestar je višestruko nagrađivan, a nastupali su u zemljama Evrope, Amerike, kao i u Japanu. U svom raznovrsnom repertoaru, ovaj orkestar je obuhvatio najširi muzički opus: od bisera tradicionalne muzike do najpopularnijih dela nekih od najvećih kompozitora klasike.

Povezana vest:  Triler koji nećete lako zaboraviti: Anabel

Jadranka Jovanović je dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a takođe je gostovala širom sveta: u Barseloni, Rimu, Salcburgu, Sevilji, Firenci, Parmi, Palermu.

Nastupala je sa Plasidom Domingom, Hozeom Karerasom, Petrom Dvorskim, Mariom Malanjinijem, Ruđerom Rajmondijem, Evom Marton, Elizabet Matos i drugima.

Umetnički direktor Mađarskog nacionalnog ciganskog orkestra Ferenc Šanta rođen je 1945. godine u Kapošvaru. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti „Franc List“ u Budimpešti, a 1969. godine je postao član Simfonijskog orkestra u Geteborgu u Švedskoj.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe „Otisak vremena“ umetnica Lane Vasiljević i Marije Ćalić u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Nastupao je u zemljama Azije, Evrope, Amerke i u Australiji, a takođe je dobitnik niza priznanja Mađarskog radija i televizije, ordena

Malog krsta Mađarske, Emerton nagrade za instrumentalnog solistu I nagrade „Franc List“ za vrhunski umetnički rad.

Ulaznice za koncert „Biseri ciganske muzike“ se prodaju na blagajni Sava centra po ceni od 1.400, 1.700 i 2.000 dinara.