Providence_ballet

Skapino balet iz Roterdama u Narodnom pozorištu u Beogradu

Skapino balet iz Roterdama (Holandija), izvešće sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, predstave „Holandija“ koreografa Eda Vuba i „Bravo Čarli“ u koreografiji Marka Gekea, u okviru Osmog beogradskog festivala igre.

Predstava „Holandija“ rađena je na muziku Kima Pohjonena i Fabiana Smita, a muziku uživo izvodi Anamarija Labinjo, saopštili su organizatori Beogradskog festivala igre.

Predstava „Holandija“ premijerno je izvedena 2009. godine u Roterdamu,a govori o ljudima, njihovoj krhkosti i strastima.

Ed Vud je bio stalni koreograf Skapino baleta, a nakon toga je postao i umetnički direktor tog plesnog teatra, na čiju scenu je postavio preko 30 naslova. Vub je 2004. godine postao umetnički direktor prestižnog Međunarodnog koreografskog takmičenja u Hanoveru.

Povezana vest:  Gostovanje maestra Jovana Kolundžije u Seulu

Predstava „Bravo Čarli“ rađena je na muziku Kejt Džaret i Frederika Šopena, scenario je radila Nađa Kadel, a premijerno je izvedena 2007. godine.

Sam naslov „Bravo Čarli“ ima više značenja. Može se odnositi na cirkus, bar u Štutgartu, pozorište, Vijetnam i vojnu azbuku. U njemu je nešto veselo i najednom ironično.

Jedan od najnagrađivanijih umetnika u oblasti savremene igre za svoj inovativan rad, Marko Geke je rođen u Vupertalu u Nemačkoj. Svoje baletsko školovanje počeo je 1988. godine, da bi ubrzo zaigrao u Baletu u Berlinu i u Baletu teatra u Hagenu, gde je postavio i svoje

Povezana vest:  Izvedena premijera baleta "Madam Baterflaj" Petera Brojera

prve koreografije sa kojima odlazi na Međunarodno takmičenje koreografa u Hanover.

Skapino balet Roterdam je stalna plesna kompanija Roterdama i najstarija holandska gostujuća trupa, koja je osnovana 1945. Godine od strane Hans Snok, koja je igrom želela da pomogne mladim ljudima da prebrode posledice rata.

Ova kompanija danas je u u samom vrhu holandske međunarodno potvrđene plesne scene i ima važnu ulogu u razvijanju moderne igre. Osim nastupa na mnogim scenama u Holandiji, bio je prisutan na prestižnim festivalima i scenama širom sveta.

U okviru Beogradskog festivala igre, koji će trajati do 18. aprila, nastupće 12 plesnih kompanija iz Belgije, Izraela, Italije, Slovačke, Austrije, Holandije, SAD, Francuske, Švedske i Velike Britanije.

Povezana vest:  Izložba fotografija „Beograd u vreme korone“

Festival je otvoren nastupom Kraljevskog flamanskog baleta, a do sada su se predstavili i plesne kompanije iz Tel Aviva: trupa Suzan Delal sa predstavom „Pevač“ koreografa Baraka Maršala i trupa Jasmin Goder sa predstavom „Ljubavna vatra“ u koreografiji Jasmin Goder.

Balet Torina izveo je „Na prvi dodir“ Matea Levađija, a trupa Les Slovaks iz Bratislave predstavu „Premijera“ .

Do kraja festivala nastupiće i Geteborg balet iz Švedske sa predstavom „Posrtanje“ koreografa Johana Ingera, Kompanija Magi Marin iz Francuske sa predstavom „May B“ i drugi.