Nacionalna konferencija za novinare

Osma Noć muzeja donosi nesanicu u 60 gradova širom Srbije!

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, probudiće Srbiju u noći 14. maja i oživeti prostore muzeja, galerija i izložbenih prostora u čak 60 gradova.

Tradicionalno, po osmi put, Noć muzeja donosi dobru zabavu ne samo u prestonicu i veće gradove već i sva ona mesta koja imaju sluha za drugačija, uzbudljiva i još uvek neotkrivena mesta za posetiti, stvari za videti i teme za istražiti.

Najbrojniji i najbogatiji program ponudiće Beograd sa 65, Novi Sad sa 50, Šabac sa 20, Kragujevac i Subotica sa po 15 i Valjevo sa 8 lokacija.

“Noć muzeja se održava, u isto vreme, u 40 država u Evropi. Naša Noć muzeja je deo evropske. Štaviše među najmasovnijim je. Manifestacijom Noć muzeja mi želimo da pomognemo u decentralizaciji kulture. Da pokažemo da ona postoji i da je treba razvijati u celoj Srbiji. Noć muzeja je sa podjednakim isčekivanjem dočekana u Beogradu kao i u Beloj Crkvi”, izjavila je Ana Jovanović, jedna od osnivača Noći muzeja na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou.

Povezana vest:  Kad rivalstvo postane usud

U noći 14. maja, od 18 pa sve do 2 sata iza ponoći, biće budni i u šetnji stanovnici ali i posetioci Beograda, Novog Sada, Niša, Šapca, Kragujevca, Subotice, Lazarevca, Bele Crkve, Valjeva, Aranđelovca, Bačke Palanke, Bora, Vršca, Jagodine i brojnih drugih gradova.

U Beogradu, podeljenom na sedam gradskih zona, posetiocima će biti otkriveno kako su izgledale maske i maskenbali nekada, kako izgledaju sada i kako će izgledati u budućnosti. Oni koji se odluče da majsku noć provedu u šetnji Beogradom upoznaće se sa ratnim zastavama srpskih pukova iz Prvog svetskog rata, uniformom kralja Aleksandra u kojoj je stradao u Marseju, sa time koliko je ženska lepota značila i kako je pokazivana između dva rata. Upoznaćemo vas i sa pojmom proširene realnosti – tehnologije koja snimanjem stvarnog sveta, iščitava dodatne informacije o njemu i prikazuje ih na ekranu. U Noći muzeja biće obeleženo 56 godina popularnog „Fiće“ a kao i svaki put do sada muzika će biti jedan od pokretača uz posebno lep i sjajan grad.

Novosađani, i svi oni koji se ove noći zateknu u ovoj vojvođanskoj prestonici, videće kako je na ovim prostorima izgledalo reklamiranje između dva svetska rata i kako su proizvodi pronalazili put do potrošača. Pravi kuriozitet jeste izložba  „Vojvođanski umetnici na Bijenalu u Veneciji 1895-2011“  inicirana ovogodišnjim izborom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine za producenta Paviljona Srbija na Venecijanskom bijenalu. Muzej će predstaviti Dragoljuba Rašu Todosijevića.

Povezana vest:  U pauzi snimanja filma ,,Falsifikator'' na pozornici BDP

Kroz multimedijalnu postavku Kragujevac će obeležiti pola veka urbane kulture grada. Kragujevac će u Noći muzeja biti domaćin jednom konceptualnom i jednom kubanskom umetniku – Radomiru Damnjanoviću Damnjanu i Rafaelu Konsuegri.

U Subotici najveća zvezda biće njegovo visočanstvo Bicikl. Etnološki, likovni, istorijski i književni aspekt bicikla sa sve instalacijom na trgu. Slikarstvo Milana Konjovića i biološka izložba povodom Međunarodne godine šuma, “Noć u šumi”, deo su ponude ovog grada.

Bela Crkva će u Noći muzeja predstaviti svoje najznačajnije slikare a Češka nacionalna manjina će simboličnom izložbom “Otvori svoj prozor” koju će pratiti performans, zvanično otvoriti Muzej Čeha u Češkom selu u opštini Bela Crkva.

Povezana vest:  Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković 20. jula gostuju na Trgu pjesnika u Budvi

Posetioci u Šapcu imaće priliku da se upoznaju sa istorijom izdavaštva ovog grada i da se vrate barem na jednu noć u sedamdesete godine i osete čar ove dekade.

Sremska Mitrovica, kao jedan od najstarijih gradova u Srbiji, predstaviće svoju istoriju, i to iz vremena Sirmijuma. Kako se zabavljalo u to vreme, čime se pucalo, šta se nosilo a praviće se i replike nakita a degustirati vina i slatkiši.

Najpoznatiji srpski muzičari biće predstavljeni na izložbi fotografija u kulturnom centru Zrenjanina, dok Kikinda donosi priče iz biološkog kabineta kikindske gimnazije, ali i izložbe minerala, prepariranih riba i ptica, a predstaviće se i prirodno okruženje praistorijskog čoveka.

Partner Noći muzeja peti put za redom jeste kompanija MTS. Podršku manifestaciji i ove godine dalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

U Noći muzeja prošle godine učestvovalo je 55 mesta a na ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je skoro pola miliona posetilaca.

„Noć muzeja“ je umetničko-produkcijska grupa koja okuplja umetnike, istoričare umetnosti, sociologe kulture i nastala je sa ciljem da se afirmišu univerzalne kulturno-umetničke vrednosti kroz kreativne inicijative.