orfej_u_podzemlju_1

Premijerna obnova baleta ‘Orfej u podzemlju’

Premijerna obnova prvog baleta izvedenog na sceni i u produkciji Madlenianuma 1999.godine „Orfej u podzemlju“ koreografa i reditelja Krunislava Simića, održaće se sutra uveče na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Kako je najavljeno, Madlenianum je dobio poziv da sa baletom „Orfej u podzemlju“ učestvuje u zvaničnom festivalskom programu najvećeg i najznačajnijeg kineskog festivala Umetnički susreti u Pekingu.

Obnovljen Simićev balet biće izveden 30. aprila i 1. maja u Pekingu na festivalu koji se održava 11 godina i koji je postao pravi kineski brend u kulturi zahvaljujući učešću najvećih svetskih umetnika i ansambala.

Povezana vest:  Izložbom na Cvetnom trgu najavljen 10. jubilarni ARLEMM

Balet „Orfej u podzemlju“ bio je na repertoaru Madlenianuma pet uzastopnih sezona, gostovao je širom Srbije kao i na Festivalu u Varni u Bugarskoj.

Koreograf, reditelj i scenograf predstave Simić dobio je prestižnu strukovnu nagradu „Dimitrije Parlić“ Udruženja baletskih umetnika Srbije za balet „Orfej u podzemlju“.

U obnovljenoj predstavi kao i  na premijeri 1999. godine, glavnu ulogu, Orfeja, igra istaknuti baletski umetnik Konstantin Kostjukov.

Povezana vest:  Dis-patch učestvuje na turneji Constellation Records

Milan Rus igra Usud, Gordana Simić je prva Euridika, druga Euridika je Mila Dragičević, senke smrti igraju Dejan Kolarov, Igor Pastor i Jovica Begojev a anđele Tamara Ivanović, Ivana Kozomara, Bojana Žegarac i Sanja Ninković.

Tekstove govore Ivan Jagodić, Dragoslav Ilić, Vladan Živković i Mile Stanković.

Balet na muziku Nikolaja Kedrova, Enia Morikonea, Džona Tavenera, Majkla Oldfilda, Igora Stravinskog, zasnovan je na antičkom mitu o Orfeju i poeziji rano preminulog srpskog pesnika Branka Miljkovića.

Povezana vest:  "Pedeset nijansi sive" prodat u preko 20 miliona primeraka

Povodom gostovanja na Umetničkim susretima u Pekingu, četiri Miljkovićeve pesme prevedene su na kineski jezik, a u predstavi će biti titlovane paralelno sa njihovim izgovorom na srpskom jeziku.

Nakon premijerne obnove na Velikoj sceni Madlenianuma i gostovanja u Kini, balet „Orfej u podzemlju“ biće na redovnom repertoaru.