ZZZZ

Otvaranje izložbe “symptom.dj” Jelice Radovanović i Dejana Anđelkovića u ponedeljak, 09. maja u 20:00 u Magacinu u Kraljevića Marka 4

Ovih dana iz štampe treba da izađe monografija o radu umetničkog para Jelica Radovanović i Dejana Anđelkovića, autora Jasmine Čubrilo u izdanju “Kolekcije Vujičić”. Monografija se bavi periodom od tridesetak godina, od kojih su poslednjih dvadeset, uglavnom, zajednički izvodili radove. Taj period rada poklapa se sa burnim i radikalnim promenama društvenih odnosa i ugovora, statusa pojedinca u društvu i mesta i uloge umetnosti u zajednici.

Pripremajući materijal za monografiju  Jelica i Dejan su ušli u proces ponovne interpretacije dosadašnjeg opusa, ponovnog definisanja govornih pozicija koje su ranije birali, analiziranje geneze nastanka radova. Uočili su relacije između vremenski udaljenih radova koji na različite načine, različitim strategijama tragaju za aktivnim pozicijama umetničkog govora, tretirajući slična pitanja. Centralno pitanje koje se postavlja kroz ovu analizu je kako se promenom uslova u kojima nastaje menja objekat umetničkog rada?

Povezana vest:  „Fantastična knjiga o dinosaurima“ u prodaji

Kroz izložbu , koju prati promocija monografije, umetnički par želi da preispita genezu odnosa prema poziciji govora umetnika u radikalno drugačijim kontekstima. Opus se sastoji od formalno vrlo raznovrsnog materijala, od klasičnih likovnih tehnika i postupaka do video radova, dokumentacije o performansima i akcijama.  Koristeći materijal nastao od 1981.g. do danas, napravljena je postavka koja nije zasnovana na vremenu nastanka radova, već se razvija kroz nekoliko problemskih linija propraćenih rekapitulacijama.

Povezana vest:  Nova sezona Guarneriusa počinje premijerom "Anastasa"

Organizacija: ProArtOrg i Dom omladine Beograda

JELICA RADOVANOVIĆ

Rođena 1957 god. u Dubrovniku. Diplomirala na  Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu1981. god na odseku slikarstva u klasi profesora Radenka Miševića .

Od 1991 radi zajedničke radove sa Dejanom Anđelkovićem.

DEJAN ANĐELKOVIĆ

Rođen 1958 god. u Kraljevu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu

odsek slikarstva, u klasi prof. Stojana Ćelića 1983, a poslediplomske studije 1985 u klasi prof. Milice Stevanović. Od 1991. radi zajedničke radove sa Jelicom Radovanović.

Povezana vest:  Sedmi Dani Sarajeva u Beogradu - od 13. do 15. maja

Izlagali su na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Žive i rade u Beogradu

Izložba traje do 20. maja 2011.

Radno vreme izložbe: 12:00 – 19:00