FUDBALSKA-LOPTA

Navijači protestovali zbog zatvaranja stadiona

Oko tri hiljade navijača fudbalskog kluba Legija protestovalo je večeras ispred stadiona svog kluba u Varšavi zbog odluke regionalnih vasti da se večerašnja utakmica odigra bez publike.

Navijači su uprkos kupljenim ulaznicama ostali ispred kapija stadiona. To je kazna za to što su huligani Legije u tuči sa navijačima Leha iz Poznanja početkom sedmice demolirali stadion u Bidgošću gde su njihovi timovi igrali finale Kupa Poljske.

Posle tog izgreda pred očima delegata UEFA koji su došli da provere kako se Poljska sprema za organizaciju Prvenstva Evrope u fudbalu 2012. godine lično premijer Donald Tusk objavio je rat huliganima.

Povezana vest:  Totenhem potvrdio dolazak Adebajora

Sa predstavnicima resora unutrašnjih poslova, pravde i regionalnim vlastima premijer se dogovorio da ubuduće sve utakmice u Poljskoj koje policija označi za meč visokog rizika bilo zbog manjkavosti obezbeđenja na stadionu ili ponašanja huligana tih klubova budu odigrane bez prisustva publike.

Legija Varšava tako pred praznim tribinama igra utakmicu sa Koronom iz Kjelca a sutra će isto tako bez publike biti odigrana utakmica na stadionu Leha u Poznanju.

Navijači Legije doneli su večeras transparent „Otvorite stadione, pozatvarajte vojvode“, kao protest zbog odluke mazovjeckog vojvode, odnosno predsednika Skupštine Mazovjeckog vojvodstva Jaceka Kozlovskog da na preporuku policije zbog agresivnih navijača stadion Legije večeras zatvori za publiku.

Povezana vest:  Junajted i Arsenal podržali akciju protiv rasizma

Navijači među kojima je i tvrdou huligansko jezgro prikupljaju ispred stadiona potpise za peticiju da im vojvoda Kozlovski vrati novac za ulaznice koje su kupili.

Kozlovski je, kao i premijer, Tusk posle incidenta u Bidgošću u finalu Kupa Poljske optužio Legiju i fudbalske klubove da ne čine ništa da sa stadiona uklone huligane.

-Klubovi treba da obezbede red i mir na stadionima. Da uklone one koji traže povoda za izgrede a ne praznik fudbala – kazao je Kozlovski.

Povezana vest:  Zvezda ubedljiva na premijeri, remi u Novom Sadu

Poljski zvaničnici naglasili su da je kampanja za proterivanje huligana sa stadiona ozbiljna a da klubovima koji ne počnu da zabranjuju izgrednicima pristup na stadione preti da mogu utakmice da igraju pred praznim tribinama bez navijača.

-Klubovi bi trebalo da se preračunaju na čemu više gube. Veća šteta je što mnogo ljudi neće doći na stadion jer se na njemu ne oseća bezbedno – kazao je radiju tOKFM Kozlovski.