Slikoviti vodič kroz izložbu Paja Jovanović

naslovna_Paja_Jovanovic_02Pored vać zakazanih susreta članova Dečjeg kluba u subotu, 06. februara u 11.30., u Galeriji SANU će biti upriličena promocija najnovijeg izdanja Narodnog muzeja u Beogradu namenjenog mališanima. 
Obeležavajući jubilej, 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića, Narodni muzej je u Galeriji SANU relizovao izložbu Paja Jovanović/Paul Joanowitch. Svesni činjenice da veliki broj posetilaca naših izložbi čine deca različitih uzrasta, koji na izložbe dolaze bilo sa svojim vrtićima i školama bilo u društvu roditelja, Narodni muzej je objavio slikoviti vodič kroz izložbu Paja Jovanović.
Sa željom da se i namlađim posetiocima izložbe na kreativan i pristupačan način približi stvaralaštvo Paje Jovanovića, osmišljena je slikovnica namenjena mališanima uzrasta do 8 godina. Čitajući i gledajući interesantne pripovesti i rešavajući zanimljive zadatke mališani će se zabaviti učeći o slikarstvu Paje Jovanovića. 
Prvi deo publikacije najmlađim posetiocima izložbe otkriva ko je bio Paja Jovanović, gde se rodio i odrastao, gde se školovao i o čemu je maštao te kako je postao veliki umetnik kakvog ga znamo. Drugi deo slikovnice, koncipiran kao ilustrovani vodič i radna sveska, mališanima pruža mogućnost da se kroz maštovito osmišljene zadatke upozaju da izuzetnim slikarskim opusom ovog umetnika.
Kako je broj izdanja namenjenih najmlađim posetiocima izložbi još uvek nedovoljan smatramo da je značaj ove publikacije izuzetan, te da će umnogome doprineti formiranju nekih budućih ljubitelja i znalaca umetnosti.
Urednik živopisno ilustrovanog vodiča za decu, Paja Jovanović, je šef Odeljenja za edukaciju Eliana Gavrilović. Autor inspirativnih ilustracija o Pajinom putešestvu je Dušan Radovanović, dok je stihovanu priču o ovom velikom umetniku sročila Jasminka Petrović.
Nakon predstavljanja knjige najmlađi posetioci Galerije SANU moći će u okviru radionica Dečjeg kluba, koje počinju u 12 i 14 časova, da u društvu kolega iz Odeljenja za edukaciju pogledaju izložbu i zabave se rešavajući glavolomke koje će im pomoći da se, igrajući se, još bolje upoznaju sa stavralaštvom ovog umetnika. 

Povezana vest:  Vladimir Marković o PRAXIS FILOZOFIJI