Salon knjiga od 4. do 9. marta u Novom Sadu

booksSalon knjiga u Novom Sadu, čiji će specijalni gost biti ruski pisac Vladimir Vojnovič, tvorac književnog lika vojnika Ivana Čonkina, biće održan od 4. do 9. marta na Novosadskom sajmu.
Uporedo sa 16. Salonom knjiga, biće održana i 15. izložba ,,Art Ekspo“, čija će postavka imati temu „Džon Lenon. Joko Ono. Tito“, kao i stručni simpozijum o umetnosti na kraju decenije i dodela likovnog priznanja ,,Sava Šumanović“. 
Na 16. Salonu knjiga biće održana tradicionalna manifestacija ,,Dani Laze Kostića“, a posetioci će biti u prilici da sretnu i dobitnike najznačajnijih domaćih književnih nagrada, među kojima su NIN-ova, Vitalova, Andrićeva, Zmajeva, Sremčeva i druge. 
I ove godine biće dodeljena književna nagrada ,,Laza Kostić“ za književno stvaralaštvo i za najbolji izdavački poduhvat u prošloj godini, a najavljeno je i strukovno okupljanje književnih stvaralaca i kritičara. 
Na izložbi ,,Art Ekspo“, koja će biti postavljena u Kongresnom centru, biće predstavljene umetničke mirovne akcije ,,Akrons“ koje su konceptualna umetnica Joko Ono i vođa ,,Bitlsa” Džon Lenon realizovali 1968. godine. 
Učesnik te akcije bio je i nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito koji se odazvao pozivu slavnog umetničkog para da u ime mira posadi dva hrastova žira. Dva drveta i danas postoje u bivšoj Titovoj rezidenciji u Beogradu. 
Izložbu će pratiti i simpozijum ,,Umetnost na kraju decenije – centralnoevropske destinacije – podunavske zemlje“, na kojem će učestvovati likovni kritičari iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Povezana vest:  Svetski bestseler U vučjoj jazbini Rozele Postorino predstavljen u Beogradu