Obeležavanje veka od rođenja Meše Selimovića

mesa_selimovic_citatiMinistarstvo kulture saopštilo je da će jubilej 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića (1910-1982) ove godine biti obeležen nizom programa, koji će za cilj imati otkrivanje novih viđenja njegovog stvaralaštva.
Pored toga, na prvom sastanku Odbora za obeležavanje stogodišnjice rođenja znamenitog pisca odlučeno je da će centralni dogadjaj proslave biti dvodnevni naučni skup u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti. Datum skupa još nije perciziran, ali će biti vezan za 26. april, dan Selimovićevog rođenja.
Žiri za dodelu nagrade „Meša Selimović“, koju dodeljuje Kompanija „Novosti“ za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku, saopštiće ovogodišnjeg laureata 16. februara, a u martu bi trebalo da bude uručena nagrada. Tada će biti priređena i izložba dokumentarnih fotografija sa dosadašnjih uručenja.
Krajem marta Muzej pozorišne umetnosti će predstaviti izložbu inspirisanu Selimovićem delom na pozorišnim scenama, koju će zatim, uz bogat prateći program, moći da vidi i publika u gradovima Srbije i regiona.
Najveći deo aktivnosti koji se odnose na jubilej biće realizovan u okviru programa „Godina knjige i jezika“, kome će Ministarstvo kulture posvetiti značajnu pažnju.
Planirano je da tokom ove godine bude objavljena i jubilarna edicija odabranih Selimovićevih dela u izdanju Kompanije „Novosti“.
Jubilej će biti prilika i za snimanje novog dokumentarnog filma u produkciji Radio-televizije Srbije posvećenog Selimovićem stvaralaštvu, kao i za regionalnu turneju predstave „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta u Beogradu, navedeno je u saopštenju.
Sastankom Odbora predsedavao je ministar kulture Nebojša Bradić, a prisustvovali su specijalni savetnik ministra kulture Zoran Hamović, akademik Predrag Palavestra, direktorka Drame Narodnog pozorišta Ivana Dimić, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović, direktor kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić i direktor Televizije RTS Nikola Mirkov, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Povezana vest:  Izložba Vesne Mićović: "SADRŽAJ I FORMA"