peta-zena_hening-mankelNovi roman u krimi seriji o inspektoru Valanderu

Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je još jedan roman o inspektoru Valanderu švedskog autora Heninga Mankela – “Peta žena“.

Šesti roman u seriji “Misterije inspektora Valandera” je priča o sadističkom serijskom ubici koji napada bogate udovce, počevši sa penzionisanim trgovcem automobila – ljubiteljem ptica koji piše poeziju i čije je telo pronađeno nakon što su ga delimično pojele vrane.

Povezana vest:  Najlepša Vulkan akcija u objektima Moj Kiosk

Na meti ubice potom je vlasnik cvećare, koga je mučio glađu i zadavio u šumu.

Inspektor Kurt Valander ubrzo otkriva da su žene obe žrtve misteriozno nestale pre nekoliko godina i kada se treća žrtva pojavi udavljen u jezeru, on kreće u potragu za osvetnikom koji bi mogao da bude ženskog pola.

Kao crvena nit, kroz ovu kao i kroz druge knjige serije provlači se i pitanje “šta je pošlo naopako u švedskom društvu“.

Povezana vest:  Nova knjiga Bojana Babića

Dobri zapleti i uverljivi likovi čine i ovaj roman uzbudljivim štivom za ljubitelje trilera.

Krimi romani o inspektoru Valanderu prodati su u više od 25 miliona primeraka i prevedeni su na preko 40 jezika.

Prema ovim romanima snimljeni su TV filmovi u Švedskoj kao i Bi-Bi-Sijeva serija “Valander”, gde glavnu ulogu tumači Kenet Brana.

Mankel je, osim krimi romana, autor knjiga za decu, levičar, aktivista i dramaturg, ali je napoznatiji po romanima o inspektoru Valanderu – osobenjaku sa lošom frizurom, malo bliskih prijatelja, ljubitelju dobre kapljice i brze hrane, koji ponekad ima problema sa kontrolisanjem besa i često lično doživljava slučajeve na kojima radi.

Povezana vest:  "Fajront u Sarajevu" prodat u rekordnih 20.000 primeraka