Prometheus_bitef_2011Predstava Prometej,Pejzaž II Jana Fabra, otvara 45. BITEF

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) 45. put biće otvoren sutra u beogradskom Centru Sava predstavom „Prometej, Pejzaž II“ belgijskog reditelja Jana Fabra, dobitnika gran prija Bitefa 1984. godine.

Bitef će ove godine biti održan od 13. do 24. septembra, a jedna od glavnih novina u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji jeste celina „Region u fokusu“ kao deo glavnog takmičarskog programa, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Celina „Region u fokusu“ proistekla je iz ranijeg pratećeg programa Bitefa „Šoukejs“ čiji je cilj bio da promoviše predstave iz Srbije rađene u bitefovskom duhu, a sada je taj koncept proširen na ceo region i uvršten u glavni program, objasnio je koselektor Bitefa Jovan Ćirilov.

Moto 45. Bitefa glasi „Nove pozorišne tendencije… na usijanom limenom krovu“, što, kako su naveli selektori, sugeriše da će ovogodišnji festival obeležiti „vruće teme“.

Povezana vest:  "Šangajska lepotica" Danjan Čen u prodaji

Na ovogodišnjem Bitefu gostovaće još nekoliko značajnih evropskih reditelja, među kojima su dvostruki pobednik Bitefa Hajner Gebels, Nemac Frank Kastrof, mađarski pozorišni stvaralac rumunskog porekla Andrej Šerban, ugledni belgijski koreograf i reditelj Alen Platel, mlada pariska rediteljka Žizel Vjen i drugi.

U okviru programa „Region u fokusu“ 15. septembra u pozorištu Atelje 212 premijerno će biti izvedena plesna predstava „Ako bismo svi malo utihnuli“ hrvatske koreografkinje Snježane Abramović sa plesačima Bitef dens kompanije.

Snježana Abramović je rekla da ime predstave potiče od rečenica iz filma „Glas meseca“ Frederika Felinija, koja glasi „Ako bismo svi malo utihnuli, možda bismo nesto i razumeli“.

„Sve usamljeniji u bučnom svetu medija, nemamo čak ni sami sebe jer smo zaboravili osluškivati tišinu u nama, a zaboravivši da osluškujemo sopstvenu tišinu, izgubili smo misli i osećaje, poeziju stvarnosti koja se oblikuje u čistoći unutarnje tišine“, rekla je ona.

Povezana vest:  Izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” i putujuća strip-izložba “Svet u oblacima, Francuska – Srbija: veze kroz strip” na Nova Festivalu

Prema njenim rečima, u nedostatku komunikacije, voajerizmu u tuđu intimnost, sebičnosti, ostaje samo pitanje koje na kraju svog filma „Glas meseca“ postavlja Federiko Felini.

Direktorka Bitefa Jelena Kajgo rekla je da će predstava „Ako bismo svi malo utihnuli“ ostati na repertoaru Ateljea 212, kao i da je u planu da ta plesna predstava gostuje u zemljama regiona.

Glavni program ovogodišnjeg Bitefa čine i predstava „I apologize“ (Izvinjavam se!) Žizel Vjen, komad „Za Moskvu, za Moskvu!“ Franka Kastrofa, inspirisan delima Antona Čehova, predstava „Izlog“ hrvatskog autorskog dvojca Nataše Rajković i Boba Jeličića.

Za gran pri će se nadmetati i komad „Rose is a rose is a rose is a rose“ Ivane Sajko i predstava „Otac na službenom putu“ Abdulaha Sidrana, u režiji Olivera Frljića i izvođenju beogradskog Ateljea 212.

Povezana vest:  Festival "Miredita, Dobar dan!" od 25. do 28. maja u BG

Na program je i komad „Elijahova stolica“ Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, predstavu „Bez naslova“ proslavljenog pozorišnog umetnika Jožefa Nađa, kao i komad „Proklet bio izdajica svoje domovine“ u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Biće izveden i komad čiji je naslov i inspirisao selektore za ovogodišnji slogan – „Mačka na usijanom limenom krovu“ Tenesija Vilijamsa, u neobičnom viđenju Ivice Buljana i izvođenju Mestnog gledališča ljubljanskog, kao i predstava mlade sarajevske rediteljke Selme Spahić „Hipermnezija“.

U Novom Sadu Bitef će ove godine gostovati s predstavom Andreja Šerbana „Krici i šaputanja“, inspirisanom istoimenim kultnim filmom švedskog reditelja Ingmara Bergmana.

Prateće programe ove godine čine susreti i razgovori s autorima, ciklus „Bitef na filmu“ u Jugoslovenskoj kinoteci, „Bitef polifonija“ koja promoviše inovativno i angažovano pozorište za mlade, panel diskusija i nekoliko izložbi i promocija.