bastina_pecine

Razgledanje tašmajdanskih pećina u okviru „Dana evropske baštine”

U okviru „Dana evropske baštine” u subotu i nedelju, 17. i 18. septembra, biće organizovan program razgledanja tašmajdanskih pećina.

Uz obavezno prethodno prijavljivanje na telefon 011/3281-859 info centar Turističke organizacije Beograda, građani će moći da pogledaju jedno od najzanimljivijih i najmanje poznatih mesta u Beogradu u 9.30, 11, 12.30 i 14 časova, a okupljanje grupa je ispred ulaza u pećinu u Aberdarevoj ulici.

Prvi detaljan opis i istraživanje ovog prostora objavljeni su u knjizi Zorana Nikolića i dr Vidoja Golubovića „Beograd ispod Beograda”, koja je prvi put izašla 2002. godine, a do sada je imala čak sedam izdanja. Pre toga pećine su bile neka vrsta vojne tajne i pristup u njih bio je zabranjen.

Povezana vest:  Ostvarite sve svoje ciljeve uz knjigu Uspeh, što da ne

Istorija tašmajdanskih pećina počinje još od rimskih vremena, kada se odatle vadio kamen za gradnju mnogih bitnih singidunumskih građevina. Od tog materijala bio je sačinjen i rimski vodovod, kao i mnogi sarkofazi koji i danas postoje u važnim beogradskim muzejima.

U vreme turske vlasti ovo mesto i dobija današnji naziv, od dve turske reči: „taš” – kamen i „majdan” – rudnik.

Povezana vest:  Predstava Elijahova stolica premijerno 16. oktobra

Putopisac Feliks Kanic 1860. godine beleži da je u pećinama moglo da bude smešteno čak 600 volujskih zaprega, a mnogi srpski trgovci su se obogatili vadeći šalitru sa ovog mesta.

U ovom prostoru Karađorđe skriva svoj štab kada je tokom Prvog srpskog ustanka otimao varoš od Turaka, tu se skrivaju žene, nejač i starci tokom strašnog bombardovanja na početku Prvog svetskog rata, a u Drugom svetskom ratu nemački komandant Aleksander fon Ler ovde pravi sklonište za Vermahtovu komandu za jugoistok, koja je imala sedište u sadašnjoj zgradi Skupštine.

Povezana vest:  Otvorena izložba “Prvi put slični sebi samima” Natalije Vujošević i Ivana Markovića u Salonu Muzeja savremene umetnosti

Danas postoje tri sačuvane pećine, kao i prostor koji je bio odvojen za boravak nemačkih vojnika. Tokom ratnog vremena tu je postojao veliki dizel-generator za napajanje električnom energijom, kao i telefonska mreža. Nekada su postojali i kamionski ulazi u ovaj prostor, ali su neke pećine danas urušene ili zatrpane.

Vodiči kroz unutrašnjost Tašmajdana biće autori knjige „Beograd ispod Beograda” Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović.