The Great Isaiah Scroll Chap1 Verse 1

Digitalizovani Svici Mrtvog mora dostupni na novoj interaktivnoj internet stranici koju su napravili Izraelski muzej i kompanija Google

Izraelski muzej pokreće projekat “Digitalni Svici Mrtvog mora” koji omogućava korisnicima da istraže ove drevne biblijske skripte do najsitnijih detalja što do sada nije bilo moguće. Nova internet stranica razvijena u saradnji sa kompanijom Google pruža korisnicima mogućnost pretraživanja, brzog učitavanja, pregledanja fotografija rukopisa u visokoj rezoluciji, kao i kratkih video snimaka koji objašnjavaju i daju osnovne informacije o tekstovima i njihovoj istoriji. Svici Mrtvog mora, koji uključuju najstarije poznate biblijske skripte koje postoje, omogućavaju kritički uvid u jevrejsko društvo u Izraelu iz perioda Drugog Hrama, vremena nastanka hrišćanstva i rabinskog jevrejstva. Pet kompletnih rukopisa iz Izraelskog muzeja je digitalizovano za projekat u ovoj fazi i dostupni su na internetu na adresi http://dss.collections.imj.org.il/.

„Privilegovani smo što smo u prilici da u Izraelskom muzeju držimo najbolje očuvane i najkompletnije nađene svitke Mrtvog mora,“ rekli su Džejms S. Snajder, Anne i Jerome Fisher, direktor Izraelskog muzeja. „Oni imaju neprocenjiv značaj u nasleđu monoteističke svetske kulture i predstavljaju jedinstvene primerke koji se ističu u našoj muzejskoj kolekciji. Sada, kroz naše partnerstvo sa kompanijom Google, u mogućnosti smo da ovo blago prikažemo najširoj mogućoj javnosti.“

Pet svitaka Mrtvog mora koji su do sada digitalizovani obuhvataju svitak Velikog Isaije,  svitak Zajednice, svitak komentar Habakuka, svitak Hrama, i svitak rata, a pretraživanje na Google-u vas automatski vodi na ove web stranice. Svih pet svitaka se mogu zumirati tako da korisnici mogu da pregledaju tekstove do najsitnijeg detalja. Detalji koji nisu vidljivi golim okom se mogu videti kroz ultra-visoku rezoluciju digitalnih fotografija koje je sačinio fotograf Ardon Bar-Hama, – u rezoluciji do 1200 megapiksela. Ove slike imaju gotovo dvesta puta veću rezoluciju od onih koje pravi standardna kamera. Svaka slika koristi UV-zaštićenu cev sa blicem ekspozicije 1/4000 sekundi da bi se smanjila oštećenja na osetljivim rusvicima. Osim toga, Svitak Velikog Isaije se može pretraživati po koloni, poglavlju i stihu, a dostupna je i alatka za prevod na engleski jezik i mogućnost da korisnici predaju prevod stihova na svom jeziku.

Povezana vest:  Savez međunarodnih festivala umetnosti Srbije – SEFA

„Projekat “svici Mrtvog mora” u saradnji sa Izraelskim Muzejem obogaćuju i čuvaju važan deo svetske baštine kojem se sada može pristupiti i putem interneta, “ rekao je profesor Yossi Matias, generalni direktor centra za razvoj i istraživanje kompanije Google u Izraelu. „S obzirom da smo bili uključeni u slične projekte u prošlosti, uključujući i Google Art Project, Yad Vashem Holocaust Collection i Prado Muzej u Madridu, videli smo kako  ljudi širom sveta unapređuju svoje znanje i razumevanje ključnih istorijskih događaja zahvaljujući olakšanom pristupu dokumentima i kolekcijama na mreži. Nadamo se da ćemo svim korisnicima na internetu učiniti dostupnim postojeća saznanja, istorijsku arhivu i kolekcije, uključujući u to i napor da se dodatna dokumenta svitaka Mrtvog mora postave na mrežu.“

Digitalni projekat “Svici Mrtvog mora” finansirali su George Blumenthal i Centar za Online Judaističke studije, koji su i osmislili projekat kako bi ovi rukopisi postali dostupan i inovativni materijal kako za naučnike tako i za najširu javnost. Ispred Izraelskog Muzeja, na projektu su radili Dr Adolfo D. Roitman , Lizbeth i George Krupp, kustos Rukopisa Mrtvog mora, dr Susan Hazan, kustos novih medija i šef internet kancelarije Muzeja, u saradnji sa timom kompanije Google koji su činili Eyal Fink, šef tehničkog odeljenja i Eyal Miller menadžer za New Business u Google centru za istraživanje i razvoj u  Izraelu.

Povezana vest:  Sinoć u Pančevu svečano otvoren Nova Festival posvećen savremenom strip stvaralaštvu

O Svicima Mrtvog mora

Porističući iz perioda između trećeg veka pre nove ere i prvog veka, Svici Mrtvog mora su otkriveni između 1947. i 1956. u jedanaest pećina na severozapadnoj obali Mrtvog mora. Autorima rukopisa smatra se jedna izolovana jevrejska sekta, koja se u njima pominje kao „zajednica“, naseljena u regiji Qumran u jevrejskoj pustinji.

Izraelski Muzej bio je dom svitaka Mrtvog mora od svog otvaranja 1965. S obzirom na njihovu veliku osetljivost na svetlo, svici su smešteni i izloženi u “Hramu knjige”, koji su dizajnirali Armand Bartos i Frederic Kiesler, čija prepoznatljiva kupola podseća na poklopac posude u kojoj su rukopisi nađeni. Svici su sada digitalizovani i njima se može pristupiti preko digitalog projekta “Svici Mrtvog mora”, koji uključuje:

Svitak Velikog Isaije, upisan u knjigu Isaije iz otprilike 125. godine pne, koji je jedini kompletno očuvani primerak neke biblijske knjige.

Svici rata datira iz kasnog prvog veka PNE ili početka prvog veka nove ere i opisuje sukob „Sinova svetlosti“ i „Sinovi tame“, koji su trajali četrdeset devet godina, završivši sa pobedom „Sinova svetlosti“ i obnovom Hrama u skladu sa njihovim uverenjima.

Svici Hrama, poreklom s početka prvog veka nove ere, tvrde da će obezbediti detalje o Božjim uputstvima za izgradnju hrama u Jerusalimu. Napisani na životinjskoj koži debljine jedne desetine milimetra, svici Hrama su najtanji pergament koji je ikada nađen među svicima Mrtvog mora .

Povezana vest:  U okviru „Radosti Evrope” i humanitarna akcija „Knjiga na dar”

Svitak Zajednice se fokusira na način funkcionisanja zajednice života, koji se bavi temama kao što su prijem novih članova, organizovanje zajendičkih obroka, molitvi, ritual pročišćenja i teoloških doktrina.

Svitak komentar Habakkuka tumači prva dva poglavlja biblijske knjige proroka Habakkuka u jedinstvenom stilu koji čini ključni izvor znanja o duhovnom životu skrovite Qumran zajednica, naglašavajući percepciju zajednice samu po sebi .

Onlajn video o projektu možete naći ovde.

Izraelski muzej, Jerusalim

Izraelski muzej najveća je kulturna institucija u državi Izrael i smatra se vodećim umetničkim i arheološkim muzejom na svetu. Osnovan 1965. godine, muzej raspolaže enciklopedijskim kolekcijama, od praistorijske do savremene umetnosti, uključujući najveće kolekcije biblijske arheologije i arheologije Svete zemlje, među koje se ubrajaju i svici iz Mrtvog mora. Za samo 45 godina, muzej je oformio bogatu kolekciju od približno 500.000 predmeta, uz pomoć poklona i podrške svojih mecena širom sveta. Tokom 2010. godine, muzej je kompletirao obimnu obnovu svojih prostorija, vođenu od strane asocijacija James Carpenter Design Associates, iz Njujorka, i Efrat-Kowalsky Architects, iz Tel Aviva, uključujući i izgradnju novih galerija, dodatnih prostorija i javnih površina, i kompletnu reinstalaciju enciklopedijskih kolekcija. Muzej takođe organizuje i predstavlja program u svojim isturenim lokacijama u Jerusalimu, u Rockefeller arheološkom muzeju, gde su izložene arheološke rukotvorine iz Svete zemlje, i u Ticho House  u centru Jerusalima, gde se održavaju izložbe savremene izraelske umetnosti.