Vlada Arsenijevic by Nebojsa Babic

DVE PROMOCIJE NA ŠTANDU BOOKE NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA

Izdavačka kuća Booka na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu imaća dva značajna izdanja čije će izlazak svojim prisustvom podržati njihovi nagrađivani autori.

U pitanju su sledeći naslovi i autori:

Moja saosećanja autorke Dulse Marije Kardozo

U potpalublju autora Vladimira Arsenijevića – reizdanje sa predgovorom autora I pogovorom Teofila Pančića

Dulse Marija Kardozo (Dulce Maria Cardoso, 1964) ) rođena je u Portugaliji ali je detinjstvo provela u Angoli odakle je 1975. godine evakuisana kada je ta zemlja proglasila nezavisnost. Već za svoje prvo delo Campo de sangue osvojila je prestižnu nagradu Grande Prémio Acontece da bi za sledeći roman Moja saosećanja bila nagrađena Nagradom Evropske unije za književnost, što ju je lansiralo u sam vrh savremene portugalske proze.Treći roman O Chão dos Pardais izašao je 2009. i osvojio nagradu portugalskog PEN-a i Premio Ciranda.

O ROMANU MOJA SAOSEĆANJA

Violeta leži u bolnici nakon što je preživela strašnu saobraćajnu nesreću. Oslobođena tereta svog postojanja konačno je u stanju da svoj život i ljude koji je okružuju vidi onakave kakvi jesu.  Njena  majka razočarana Violetinim izgledom večito favorizuje svoju unuku. Otac koga je tokom revolucije izdao nepriznati sin povlađuje svojoj ženi.  Violetino radno mesto prodavačice kozmetičkih preparata i nadimak “strašilo” kojim je prozivaju na ulici upotpunjuju vrlo depresivnu sliku jednog  tužnog života u kome je svaki dan borba sa beskrajnim porazima i razočarenjima. Potresne episode  Violetinog života, snovi, fantazije, glasovi i osećanja prelomljen kroz prizmu snoviđenja i ispripovedane briljantnim stilom koji se graniči sa vrhunskom poezijom u najboljoj tradiciji velike portugalske književnosti. Ovaj roman preveden na francuski, italijanski, holandski, grčki, bugarski i hrvatski jezik. Roman je sa portugalskog preveo Jovan Tatić.

Povezana vest:  Lagunin književni klub: Žoze Saramago – „Kain"

KRITIKA O ROMANU MOJA SAOSEĆANJA

Čitanje knjiga Dulse Marije Kardozo je poput upadanja u vihor, slike se pojave, glasovi odjeknu… Njen stil je magičan i ne pušta vas. Bez ikakve sumnje ona je najoriginalnija pojava još od ranog Saramaga.

Público

Svaka reč je na svom mestu. Rezultat je čista muzika.

De Volkskrant

Ona piše poput majstora svog zanata: rezbari i glača sve dok reljefi njenih razmišljanja ne donesu svetlo i zvukove života koji ostaju duboko u nama.

Le Matricule des Anges

Vladimir Arsenijević rođen je u Puli 1965. godine.

Prvi roman U potpalublju (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima)

objavio je 1994. godine. Za tu knjigu dobio je NIN-ovu nagradu za roman godine. Roman

U potpalublju preveden je na ukupno dvadeset jezika, dok je istoimena pozorišna predstava po motivima ovog kultnog romana devedesetih nagrađena Sterijinom nagradom 1997. godine. Sledeći Arsenijevićev roman Anđela – drugi deo ciklusa Cloaca Maxima – objavljen je 1997. godine.

Posle boravka u Meksiku (maj 1999. – septembar 2000.), Arsenijević 2001. godine objavljuje knjigu Meksiko – ratni dnevnik. Ilustrovani roman Išmail, koji je nastao u saradnji s Aleksandrom Zografom, izlazi 2004. godine, a 2008. godine izlazi i njegova peta knjiga, roman Predator koji je dobio Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. 2009. godine objavljuje i šesti naslov – zbirku eseja pod nazivom Jugolaboratorija.

Povezana vest:  Štefanu Kegiju uručene nagrade 52. Bitefa

Osnivač je regionalnog književnog festivala Krokodil, a kolumne i eseje redovno objavljuje u više štampanih i elektronskih medija u čitavom regionu.

Živi u Beogradu.

Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom  predstavlja svoje novo izdanje, zbrirku priča SVE POHARANO, SVE SPALJENO nove američke književne zvezde Velsa Tauera.

O KNJIZI

SVE POHARANO, SVE SPALJENO je verovatno najbolja zbirka priča objavljena u poslednjih nekoliko godina koja je autoru Velsu Taueru obezbedila ogroman književni uspeh, uvrstila ga među najbolje savremene američke pisce i donela mu poređenje sa slavnim prethodnicima kao što su Mark Tven, Ernest Hemingvej i Rajmond Karver.

Tauer piše moćne, duboke i opčinjavajuće storije o divljoj Americi i njenim anti herojima. Rasturene porodice, nasilni muškarci, zapostavljeni dečaci, nespretni preljubnici,melanholični Vikinzi, svi oni ponosno marširaju stranicama ove briljantne zbirke koja savršeno balansira najmračnije momente sa urnebesnim humorom.

„Tauerove priče su uzbudljive i napisane su autentičnim američkim žargonom. Silovito, zabavno, mračno i lepo. Pročitajte ove priče, i to odmah!.“

Majkl Čabon

„Neobična i veličanstvena knjiga… puna napetosti koja vlada između zajedljivog Tauerovog humora i iskonskog besa koji ključa odmah ispod površine u svakom njegovom liku.“

Povezana vest:  Rouling pozdravila izbor crne glumice za ulogu Hermionu

Publishers Weekly

„Vels Tauer blistavo je sjajan pisac. On nije tek podigao lestvicu za prvu knjigu proze – on ju je bacio u svemir… Tauerove priče lepe su toliko da boli, od njih nema smešnijih ni tužnijih na celome svetu.“

Ben Markus

„Ova opčinjavajuća debitantska zbirka priča predstavlja Tauera  kao pisca neuobičajeno velikog talenta.” Mičiko Kakutani, The New York Times

„Vešto, zabavno i saosećajno. Njegov književni univerzum je savršeno izbalansirana mala biosfera nasilja, samilosti i agresije.“–Sem Anderson, New York magazine

O AUTORU

Vels Tauer (1973) je američki pisac rođen u Vankuveru. Njegove pripovetke su objavljivali najugledniji književni časopisi: The New Yorker, Harpers Magazine, McSweeneys, The Paris Review, The Washington Post Magazine. The Paris Review nagradio ga je Nagradom za književno otkriće godine, a dvaput je osvojio i nagradu Pushcart. Sve poharano, sve spaljeno mu je prva knjiga, prevedena je na 20 jezika, a The New York Times proglasio ju je jednom od deset najboljih knjiga decenije. U junu 2010. godine The New Yorker ga je uvrstio na svoju prestižnu listu 20 najboljih pisaca mlađih od 40 godina na kojoj su osim njega, između ostalih Tea Obreht, Nikol Kraus i Džonatan Safran For. Iste godine magazin GQ stavio ga je na listu 10 najcool osoba mlađih od 40 godina.