aktivnosti_na_standu_KC

Izdanja Kreativnog centra između dva sajma knjiga

Na ovogodišnjem 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće preko 50 novih i originalnih naslova.

KNJIGE ZA PREDŠKOLCE

Za najmlađe čitaoce pripremili smo četiri kreativne bojanke s mnoštvom podsticajnih zadataka koji kod dece razvijaju moć zapažanja, koncentraciju i inteligenciju (Pronađi i oboj 1 i 2, Crtanje, šaranje i bojenje 1 i 2). Radoznalo vrapče Brane Crnčevića i Vrlo retka pripovetka Brane Cvetkovića neodoljive su poeme iz pera poznatih pesnika.

KNJIGE ZA OSNOVCE

Isidora i zub i Luka iz oluka našeg poznatog pisca za decu Dejana Aleksića novi su naslovi iz edicije Hajde da čitamo. Knjige iz te serije podstiču čitaoce početnike i razvijaju čitalačko samopouzdanje.

Srce od vafla, Šamanova kletva, Zavrti unazad, Samo ne pitajte Alis, Dnevnik Ines Tavares novi su romani u ediciji Svet je jedan, u kojoj objavljujemo zanimljive knjige poznatih pisaca za decu i mlade iz različitih krajeva sveta. U ediciji Strah i trepet objavljeni su Demonski tragovi, horor priča o traganju za fosilima u ukletoj pećini. Posebno ističemo dva romana Astrid Lindgren, jedne od najpoznatijih i najomiljenijih književnica za decu svih vremena – Novi nestašluci Emila iz Leneberje i Karlson s krova ponovo leti.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku "Oliver VII" Antala Serba

ROMANI ZA TINEJDŽERE

Srednjoškolcima će biti predstavljeni novi naslovi iz edicije Tranzit, čiji su autori poznati savremeni pisci za tinejdžere iz celog sveta: Za starije od 16, Izvinite što bih da me neko voli, Hodati, trčati, leteti, kao i Knjige koje su progutale mog oca iz edicije Vremeplov.

POPULARNA ISTORIJA

Za osnovce koji žele da saznaju više o svakodnevnom životu ljudi u prošlosti pripremili smo knjige Srednjovekovni Kotor, Život u socijalizmu, Vladarski i vlasteoski dvor u srednjem veku, Beograd u doba kneza Miloša Obrenovića, Singidunum. Ne bi voleo da istražuješ s Markom Polom! i Ne bi želela da budeš udata za Henrija VIII! novi su naslovi u već dobro poznatoj i popularnoj ediciji Ne bi želeo…

PSIHOLOGIJA

Edicija Mala psihologija bogatija je za nekoliko naslova: Braća i sestre. Priroda vas je povezala – držite se zajedno!, Dobra misao za svaki dan, Kako da preživiš u školi, Od sutra ne odugovlačim! (Ali stvarno!).

Povezana vest:  Šta nam je važno!

PRIRUČNICI

Od Violete Babić, autorke bestselera Knjiga za svaku devojčicu i Knjiga za svakog dečaka, stiže Knjiga za devojke i njihove momke, koja se bavi važnom i zanimljivom temom – početkom seksualnog života, sprečavanjem neželjene trudnoće i zaštitom od polnih bolesti.

KNJIGE ZA RODITELJE

Roditeljima su namenjena dva izuzetna izdanja stranih autora – 10 najvažnijih stvari koje možete da učinite za svoju decu i Priručnik za samohrane roditelje. Posebno ističemo knjigu Šta da očekujete dok čekate da zatrudnite, koja predstavlja detaljan vodič za buduću trudnoću. U njoj se nalazi mnoštvo praktičnih saveta, preporuka i postupaka za žene koje se spremaju da zatrudne i žele da svojoj budućoj bebi od samog početka obezbede najbolje moguće uslove za zdrav razvoj.

ESEJI

Knjiga Čudovišta koja smo voleli 5, autora Ranka Munitića, predstavlja poslednji deo kojim se zaokružuje istoimeni projekat. Sadrži indeks pojmova i imena koja se odnose na svih pet knjiga.

Povezana vest:  Atelje 212 na festivalu u Briselu

Posebna pažnja posvećena je knjigama prevedenim sa portugalskog, s obzirom na to da će ove godine portugalski jezik imati počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu. Ali Vieira, jedna od najznačajnijih portugalskih književnica za decu i mlade, biće gost Kreativnog centra i predstaviće roman Dnevnik Ines Tavares. Neposredno pred Sajam knjiga pojaviće se i dva romana namenjena tinejdžerima – Knjige koje su progutale mog oca Afonsa Kruza, poznatog portugalskog pisca i ilustatora knjiga za decu, dobitnika nagrade Marija Rosa Kolaso za ovo delo, i Za starije od šesnaest Ane Saldanje, autorke koja je pre svega poznata po tome što piše knjige za odrasle. U toj oblasti jedna je od nada savremene portugalske književnosti. Podsećamo i na knjigu Dobar dan, drugovi pisca Ondžakija, angolskog višestruko talentovanog umetnika koji se bavi poezijom, prozom, teatrom, slikarstvom i filmom.

Na štandu Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, očekuje vas još niz iznenađenja!