Potpisivanje protokola o saradnji_Cel Morten Jonsen i Bozidar Djurovic_4
USPOSTAVLJENO STRATEŠKO PARTNERSTVO IZMEĐU NARODNOG POZORIŠTA I TELENOR FONDACIJE
 
Zahvaljujući strateškoj saradnji između Narodnog pozorišta i Telenor fondacije, jedna od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji postaje dostupna osobama sa invaliditetom. Jedan od ciljeva partnerstva je i promovisanje umetnika i pozorišnih radnika koji nisu na sceni i pod reflektorima, ali su jednako važni.
Protokol o saradnji potpisali su Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu i Ćel Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji i predsednik UO Telenor fondacije.
“Kvalitetna, ciljana i društveno odgovorna podrška Telenor fondacije nam mnogo znači, jer je za Narodno pozorište, koje je simbol kulturnog identiteta Srbije, bitno da bude dostupno svim zaljubljenicima u pozorišnu umetnost, među kojima su i naši sugrađani sa invaliditetom”, kaže Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
″Izuzetno smo ponosni na saradnju sa jednom od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji. Partnerstvo je uspostavljeno po ugledu na dugoročnu saradnju koju Telenor ima sa Narodnim pozorištem u Oslu i Teatrom Boljšoj u Rusiji. Telenor fondacija, koja od svog osnivanja ulaže u razvoj kulturne i umetničke produkcije, i ovim partnerstvom želi da promoviše i sačuva srpsko nacionalno blago“, kaže Ćel Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji.
Prvi zajednički projekat sproveden je u junu ove godine kada je zahvaljujući podršci Fondacije, sala Velike scene dobila opremu za audiodeskripciju. Time je Narodno pozorišt postalo prvo u regionu u kome slepi i slabovidi mogu da prate pozorišne predstave. Uz pomoć ovih bežičnih slušalica, posetioci sa oštećenim vidom dobijaju koncizna objašnjenja dešavanja i zvuk sa bine. Telenor fondacija će pomoći instalaciju ovih uređaja i u sali scene “Raša Plaović”. Tokom renoviranja ove scene biće sagrađeni i toaleti prilagođeni osobama sa invaliditetom.
U okviru saradnje sa Narodnim pozorištem, Telenor fondacija će podržati i izradu foto-monografije pozorišta, koja će na jedinstven način predstaviti umetnike ove institucije i time doprineti unapređenju i bogaćenju kulturnog stvaralaštva Narodnog pozorišta.
Povezana vest:  „Titov prevodilac" Ivana Ivanjija od 30. aprila u prodaji