Salman Ruždi najavio novi roman 

salman-rushdieAngloindijski pisac Salman Ruždi izjavio je da namerava da napiše knjigu o godinama koje je proživeo skrivajući se nakon fatve (smrtne presude) koju je protiv njega 1989. godine izrekao ajatolah Homeini, vođa iranske islamske revolucije. 
-To je priča mog života, ali verujem da je došlo vreme da je ispričam – rekao je Ruždi na otvaranju izložbe posvećene njegovom delu na univerzitetu Emori u Atlanti. 
Na njoj su, pored ostalog, izloženi rukopisi, fotografije i pisma podrške upućena slavnom piscu nakon Homeinijeve fatve, prenela je agencija AP. 
-Dok je sva moja arhiva bila u fasciklama ili u računarima bilo je teško, ali ovde sve je pred mojim očima – kazao je ser Salman Ruždi, koji je tu titulu dobio od britanske kraljice Elizabete II 2007. godine i koji danas predaje i studentima na univerzitetu Emori. 
Roman „Satanski stihovi“, objavljen krajem 1988. godine, naišao je na dobar prijem kod kritike, ali je pokrenuo veliko nezadovoljstvo među muslimanima širom sveta zbog, po njihovom shvatanju, uvredljivog opisa proroka Muhameda, koji je predstavljen kao običan čovek od krvi i mesa. 
Iranski verski vođa Homeini izrekao je 14. februara 1989. godine fatvu Ruždiju i obećao nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice. 
Suočen sa pretnjama smrću, Ruždi je bio primoran da se skriva gotovo čitavu deceniju, uz pomoć britanske vlade i policije, pojavljujući se u javnosti samo sporadično. 
Ajatolah Homeini je odavno mrtav, a 1998. godine tadašnji predsednik Irana Muhamed Hatimi povukao je fatvu. Međutim, još uvek se mogu čuti zagovornici teze da se islamski verski zakoni ne mogu menjati i da je fatva za Ruždija i dalje na snazi. 
Ruždi je rekao da fatvu danas smatra pre retoričkom figurom nego pravom pretnjom. 

Povezana vest:  Kultno delo Artura Goldena: Memoari jedne gejše