SOKOJ brani spotovima autorska prava, ali bez RTS-a 

sokoj-logo-enSrpsko autorsko društvo „SOKOJ“ najavilo je danas da obeležavanje 60. godišnjice rada počinje promotivnim spotovima u kojima kompozitori poput Gorana Bregovića, Kornelija Kovača, Zorana Hristića i Zorana Simjanovića traže poštovanje autorskih prava u Srbiji. 
Predsednik Upravnog odbora „SOKOJ-a“ Srđan Hofman na konferenciji za novinare rekao je da spotovi čiji je slogan „Muzika nije besplatna“ ipak neće biti emitovani na Radio-televiziji Srbije (RTS), s kojom njegova organizacija vodi trogodišnji sudski spor zbog neplaćanja nadoknade za autorska prava. 
-Proslavu 60. godišnjice treba započeti kampanjom podizanja svesti o načinu zaštite intelektualne svojine i autorskih prava. Spotovi će se vrteti u želji da na pozitivan i optimističan način ukažemo na značaj zaštite autorskih prava – rekao je Hofman, koji je istakao da su kampanju „SOKOJ-a“ podržali ministarstva nauke i kulture i Zavod za zaštitu intelektualne svojine. 
Predstavnici „SOKOJ-a“ su potom na konferenciji predstavili pismo predsednika Međunarodne konfederacije udruženja autora i kompozitora „CISAC-a“ (International Confederation of Societies of Authors and Composers) Robina Giba (Gibb), koji je u novembru upozorio vlasti u Srbiji da RTS ne ispunjava obaveze prema autorima čiju muziku pušta u svojim programima. 
Gib je u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, generalnom dirketoru RTS-a Aleksandru Tijaniću i drugima, podsetio da „RTS i dalje obavlja svoju delatnost, a da pri tome nema zaključen ugovor o licenci sa ‘SOKOJ-em’ i ne plaća autorsku nadoknadu za dnevno korišćenje muzičkih dela“. 
-Tokom duge karijere muzičara, člana ‘Bi džiz’ i predsednika ‘CISAC-a’ nikada nisam video da državni emiter ovako frapantno ne poštuje svoje nesporne obaveze po osnovu korišćenja autorskih prava – istakao je Gib u pismu. 
Hofman je istakao da to nije prvo pismo iz „CISAC-a“ u kojem ukazuju na neodgovoran odnos javnog servisa prema plaćanju autorske naknade za muziku koju emituju, ali da iz RTS-a nisu reagovali na to, i da se dalje nastavlja sudski spor. 
-Sudimo se beskrajno, a još uvek RTS nema sklopljen ugovor sa ‘SOKOJ-em’, iako po zakonu ne bi imao pravo da emituje program ukoliko nema regulisane odnose s autorskom organizacijom. Primer da u jednoj zemlji javni sevis ne ispunjava obaveze je nepojmljiv i neshvatljiv – rekao je Hofman. 
Direktor „SOKOJ-a“ Aleksandar Kovačević rekao je da je u prošloj godini na ime autorskih prava od emitera i drugih korisnika naplatio oko 500 miliona dinara, dok je prema njihovoj proceni ukupan dug RTS-a za tri godine oko 300 miliona dinara. Iz „SOKOJ-a“ su rekli i da iz RTS-a nisu dobili novac za autorska prava sa „Pesme Evrovizije“. 

Povezana vest:  Pogodite ko ima najgledaniji videospot?