kokan_mladenovic_atelje

Dan Ateljea uz nagrade i sećanje na Petra Kralja

Dan pozorišta Atelje 212 obeležen je večeras tačno na 55. rođendan teatra, čija je prva predstava – Geteov „Faust“ u režiji Mire Trailović izvedena 12. novembra 1956. godine.

Prijatelje i goste okupljene u foajeu pozorišta pozdravio je upravnik Kokan Mladenović, ističući da je za tih 55 godina Atelje ostavio ozbiljan trag kao dobar, angažovan i razigran teatar.

On je podsetio da je gotovo isto toliko dugo igrao jedan od najvećih glumaca na ovim prostorima Petar Kralj, koji je preminuo pre dva dana i kome će biti komemoracija u ponedeljak.

Povezana vest:  Ekipa filma „Jelena, Katarina, Marija“ posetiće štand Lagune na Sajmu knjiga

Za sada su u foajeu postavljene njegove slike iz predstava, na maloj izložbi pod naslovom „Živeo život Petar Kralj“, što asocira na njegovu čuvenu monodramu „Živeo život Tola Manojlović“.

-On će još dugo biti živ u našim sećanjima i duhu Ateljea – naglasio je Mladenović.

Zatim su uručene nagrade za najbolje umetničke i radne rezultate u proteklih godinu dana.

Za najboljeg glumca proglašen je doajen Vlastimir Ðuza Stojiljković, za ulogu dečaka Dina u predstavi „Otac na službenom putu“. Zahvaljujući se, popularni Ðuza je primetio da se njegovog detinjstva niko više ne seća i dodao da on radi već 60 godina.

Povezana vest:  Zandonaieva „Frančeska da Rimini“ 16. marta

-Čovek se pita gde je i kako to prošlo – rekao je on, navodeći da mu je žao što se svečanost događa u vreme kada nas je napustio Petar Kralj.

Za najbolju glumicu nagrađena je mlada Hana Selimović, za lik Sene Zolj u istoj predstavi.

-Hvala ovom pozorištu jer su njegova magija, toplina i snaga zaslužne za moj uspeh – rekla je ona.

Za izuzetan umetnički doprinos među spoljnim saradnicima nagrađen je makedonski glumac Nikola Ristanovski, koji igra Leona u predstavi „Gospoda Glembajevi“.

Povezana vest:  Roman nagrađen Bukerom i novi Knausgor u izdanju Booke

Prisetivši se mladalačke fascinacije Ateljeom, on je izjavio da se tu „oseća kao među kraljevima“.

Godišnju nagradu za izuzetan doprinos dobila je dizajner Ateljea Marija Jevtić.

Nagrade su dodeljene i Svetozaru Cvetkoviću za 30 godina rada u Ateljeu, scenografu Darku Nedeljkoviću za 20 godina, glumicama Jeleni Ðokić i Radmili Tomović za deset godina, kao i drugim članovima kolektiva.

Priznanje za izuzetnu saradnju dodeljeno je direktoru „Laste“ Veliboru Sovroviću, zaslužnom za realizaciju mnogobrojnih gostovanja Ateljea 212.

PHOTO: ataimages.rs

{vsig}ATELJE_212_55{/vsig}