barcelona belograd

HOMESICK – Izložba crteža i slika Nevene Aleksovski

Serija slika i crteža ‘Homesick’ je serija ekspresivnih zapisa unutrašnjih stanja i kontemplacija mlade srpske umetnice koja kao emigrantkinja živi i radi u Sloveniji, na temu doma, odlaska, nostalgije, nedostajanja, adaptacije.

Radovi su nastale za vreme njenog boravka van Srbije, i odražavaju potrebu da okolonosti koje je živela ponovo odživi u slici i da uz nepriekriveni humor i autoironiju, preispita sopstvenu poziciju, usamljenost, nostalgiju, ali i fenomene odlaska i vraćanja, gubljenja, i nalaženja sopstvenog identiteta, putovanja izunutra i spolja. U neprekidnom unutrašnjem dijalogu i suočavanjem sa sopstvenim demonima, unutrašnjim borbama i tražnjima, ali i promišljanjima pojma pripadanja, identiteta i doma u vremenu sve većih ekonomskih migracija i sveopšte egzistencijalne nesigurnosti i duhovne ispraznosti savremenog čoveka.

Povezana vest:  Delfi knjižara u Zemunu ponela ime „Dositej Obradović“

Nevena Aleksovski, rođena 1984. u Boru, Srbija. 2008. godine  diplomirala slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Trenutno na postiplomskim studijama kulturologije na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani, Slovenija.  Kroz crtež, sliku, video, instalaciju i performans istražuje fenomene doma, domovine, identiteta, integracije ali i imaginacije kao sredstva eskapizma iz apsurdnosti svakodnevice. Ovo je njena peta samostalna izložba. Nevena je dobitnica nekoliko nagrada za slikarstvo i 2010. je bila stipendista Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije, za studije u inostranstvu. Izlagala je u Srbiji, Nemačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj. 2007. njeni radovi su bili u selekciji Niš Art Fondacije.

Povezana vest:  Nova knjiga Džonija Rackovića "Sluz i žuč" u prodaji od 19. oktobra

Galerija ALT, 18.11.2011. u 19 sati, Vlajkovićeva 30