alberto-contador

Odluka o Kontadoru početkom 2012. godine

 

Sud za arbitražu u sportu (CAS) u Lozani planira da početkom naredne godine donese konačnu presudu u slučaju španskog bicikliste Alberta Kontadora.  Konatdor će se narednog ponedeljka pojaviti u najvišem sudu za sportska pitanja i početi da iznosi odbranu, zbog optužbi da je prošle godine na Trci oko Francuske koristio klenbuterol.  Slučaj je dva puta bio odlagan, jer su advokati obe strane zahtevali više vremena za pripremu.

Povezana vest:  Peruničić: Potrudili smo se da se trka održi i ove godine

Međunarodna biciklistička unija i Svetska anti doping agencija odlučili su da pravdu potraže na CAS-u, pošto je Španska biciklistička federacija Kontadora oslobila optužbi. Klenbutero je anabolički steroid koji gori mast i doprinosi povećanju mišićne mase i spada u apslolutno zabranjene susptance.

Sportisti, ipak, mogu biti oslobođeni optužbi ukoliko se dokaže da su ga konzumirali, a da nisu bili svesni toga, kao što to pokušava Konatdor, koji tvrdi da se „zarazio“ pokvarenim španskim mesom. Ukoliko ga proglase krivim za doping, Kontador bi mogao da bude suspendovan na dve godine, a suočava se sa oduzimanjem titule na prošlogodišnjem izdanju najprestižnije trke na svetu, Tur de Fransa.

Povezana vest:  Juniori Srbije osvojili prva tri mesta u drumskoj trci na Balkanijadi u Beogradu