Mike Stern na Pancevackom jazz festivalu

Završen 14. Pančevački jazz festival

Ovogodišnje, 14. po redu izdanje Pančevačkog jazz festivala, završeno je noćas u Kulturnom centru Pančeva jam sessionom učesnika festivala i poznatih domaćih jazzera.

Prvog festivalskog dana, 11. novembra, impresivan nastup imao je veliki Mike Stern, koji je tom prilikom pokazao zašto ga mnogi smatraju već duže vreme jednim od najznačajnijih gitarista na svetu. U prepunoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva, završetak svake pesme je ispraćen ovacijama, a mnoge je iznenadila Sternova spontanost i savršena komunikacija sa publikom. Harizmatični Stern je tražio od publike da aktivno učestvuje u njegovom nastupu, što je ona svim srcem prihvatila i bila nagrađena fenomenalnim koncertom. Kao što je i ranije bilo poznato, Stern velikodušno muzičarima iz svog benda daje puno prostora, pa su prisutni bili u prilici da čuju nadahnuto muziciranje genijalnog bubnjara Davea Weckla, strastvenog basiste Chris Minh Dockyja i odličnog saksofoniste Boba Malacha. Nakon koncerta, Mike Stern je više od sat vremena proveo u razgovoru sa obožavaocima, potpisujući im diskove i slikajući se sa njima.

Povezana vest:  Pogledajte novi singl BRING ME THE HORIZON "Drown"

Lynne Arriale na Pancevackom jazz festivalu

Ulaznice za sva tri dana 14. Pančevačkog jazz festivala bile su rasprodate, za prvi festivalski dan i koncert Mikea Sterna još 31. oktobra.

U subotu, 12. novembra, nastupila je američka pijanistkinja Lynne Arriale i njen Convergence Quartet pred, i ovog puta, punom Dvoranom Kulturnog centra Pančeva. Publika je uživala u veoma interesantnom nastupu koji se sastojao od pesama iz različitih faza karijere ove izuzetne jazz pijanistkinje, a Lynne je odsvirala i nekoliko obrada pop pesama u zanimljivim jazz aranžanima. Čuli smo Stinga, Blondie… Nakon Lynne Arriale, odličan koncert je održao austrijsko-srpski sastav Triple Ace.

Povezana vest:  „VIŠE NISI TU“ – nova akustična najava albuma Ivana Milenkovića i Bluz mašine

Gala koncert Veče muzike Roberta Haubera – Tribute to Bill Evans sinoć je oduševio publiku koja je uživala u pesmama čuvenog jazz pijaniste Billa Evansa. Numere su ovog puta bile u aranžmanima poznatog kompozitora Roberta Haubera. Veliki broj vrhunskih muzičara na bini i puno puno osmeha u publici – najkraći je prikaz ovog vanrednog muzičkog događaja. Nakon gala koncerta nastupio je Vladimir Kostadinović i njegov New York Quartet sa svojom modernom verzijom jazza. Vladimir je i uživo pokazao zašto je baš on mladi srpski muzičar o kome se u poslednjih godinu dana na Zapadu najviše priča u jazz krugovima.

Povezana vest:  Selena Gomez: Taylor Swift je moj veliki oslonac

Pančevački jazz festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru njegovih pograma nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji jazz umetnici domaće scene. Tako je za trinaest godina postojanja Jazz festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi…

Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu, koje decenijama ima svoju jazz publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je jazz umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.