petar_kralj_sahrana

U Aleji velikana sahranjen glumac Petar Kralj

 

Dramski umetnik Petar Kralj sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Na poslednji ispraćaj izuzetnog glumca i divnog čoveka došli su njegovi mnogobrojni prijatelji i poštovaoci, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić. Red za izražavanje saučešća porodici protezao se i izvan kapije groblja.

Nakon opela, koje je služio dekan Teološkog fakulteta Radovan Bigović, kovčeg je iznet uz zvuke jedne trube i pesme „Svilen konac“. Ispred kapele formirana je duga kolona koja je ponela ogroman broj venaca i buketa cveća.

Povezana vest:  Velikani grafičkog dizajna - Mašići u KC Grad

Oproštajni govor održao je protojerej Bigović rekavši da u ime patrijarha srpskog Irineja i sveštenika cele crkve izražava saučešće porodici i prijateljima Petra Kralja zbog privremenog rastanka sa tim „predivnim, božijm čovekom, jednim od najvećih umetnika glume srpskog naroda u svim epohama“. Ovo je sumoran i bolan dan za našu kulturu i sav narod. Bez njega se osećamo kao siročad, rekao je Bigović podsetivši da ime Petar znači kamen.

Povezana vest:  BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE-6 sati performansa na Kalemegdanu

-Krasili su ga životna stamenost i nepokolebljivost u svemu dobrom i lepom, bio je veliki umetnik čiste i bezazlene duše, kralj dobrote, filmske i pozorišne umetnosti, ljudske ljubavi, čestitosti i plemenitosti. Poreklom Srbin sa Banije a po umu i duhu čovek celoga sveta – naveo je on.

Lepota, istina i dobrota krasile su tog apostola one umetnosti koja nas uznosi, preobražava i oplemenjuje. Pamtićemo ga po nesebičnoj ljubavi, velikoj umetnosti i časnim delima, dodao je Bigović.

Povezana vest:  Gostovanje HNK Osijek u Madlenianumu

-Tron na kojem je sedeo čudesni Kralj je upražnjen ali ovo nije njegov kraj već kapija kojom ulazi u novi život, u naručje darodavca života, na večnu pozornicu“, naveo je Bigović u svojoj besedi. „I u kulturi zaborava kakva je ova naša, ne može da prestane sećanje na Petra Kralja kao arhetip i krvotok narodnog duha.

Na samom grobu posle crkvenog obreda braća Teofilović otpevala su „Ti bi hteo pesmom da ti kažem“.