Da suočavanje sa strahom ne mora uvek biti komplikovano, pokazuje nova knjiga poezije za decu Simeona Marinkovića Ne plašim se više!, u izdanju Kreativnog centra. Ohrabrenje malim čitaocima dolazi sa svake stranice ove knjige. Na njima su ispisane i naslikane priče o devojčicama i dečacima koji su savladali svoje strahove tako što su se bolje upoznali s pojavama što su ih plašile. Pored stihova, procesu razumevanja isprva zastrašujućeg sveta pomažu i uverljive ilustracije Lee Embeli.

Bilo da je u pitanju strah od boravka u šumi, bilo od ostajanja u mračnoj sobi, silaska niz strmu stazu ili hodanja po uskom mostu, od zvuka grmljavine ili javnog nastupa, rešenje je uvek isto – treba se bolje upoznati sa onim što nas plaši. Podrška okoline, porodice ili vršnjaka najvažnija je u tom procesu. Mame, tate, bake, deke, drugari i drugarice dele svoja znanja i iskustvo s glavnim junacima ovih stihovanih priča, uvek pokazujući razumevanje za uplašenu decu.

Povezana vest:  Nagrada Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača u 2013. godini Biblioteke grada Beograda dodeljena je Kreativnom centru

Potreba za promenom perspektive jedna je od najupečatljivijih poruka ove knjige. Ne samo da se deci približavaju znanja o onome što ih plaši već se neretko ističe da često ne primećujemo kako u ispričanoj priči možda nismo samo mi uplašeni. Tako saznajemo da se u zastrašujućoj šumi uplašene životinje kriju od nas i da im je potrebno ohrabrenje, dok u nekim situacijama mogu delovati opasno jer se i same trude da zaštite sebe ili svoje mladunce. Na taj način slikovnica Ne plašim se više! pokazuje da uz spremnost da učimo i usvajamo nova znanja učimo i da se stavimo na mesto drugog i time razvijemo sposobnost za empatiju.

Povezana vest:  EVRO BOOK na 31. međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi

Lea Embeli svojim ilustracijama vrlo uspešno ističe ključne ideje i poruke ove knjige. Njene ilustracije iskazuju razumevanje za percepciju onoga koji se plaši. Upečatljive i uverljive predstave različitih strahova pokazuju da se ta osećanja kod dece ne uzimaju kao bezazlena i nemotivisana, kako to često može izgledati u svetu odraslih. Intenzivni osećaji straha ublaženi su scenama u kojima ono što izaziva strah na kraju može delovati dobronamerno i simpatično.

Povezana vest:  PAROL! umetnost izvan zidova, izvan granica u Domu omladine Beograda

Knjiga Ne plašim se više! priča o strahu na jednostavan, dirljiv i ohrabrujući način. U njoj se deca uče da se do hrabrosti i neustrašivosti dolazi putem interesovanja za svet oko nas, putem učenja o njemu i pronalaženja načina na koji ćemo razumeti druge.