Alen Ilijic velimir's handsAlen Ilijić: „Stellar refugee“

„Stellar refugee“ naziv je izložbe autora Alena Ilijića, kompozitora, vizuelnog i multimedijalnog umetnika. Izložbu sačinjavaju printovi ručno izrađenih crteža, muzičke kompozicije za svaki print i dokumentarni film pod nazivom ’’Stellar refugee’’, posvećeni bogatom stvaralačkom opusu i ličnosti kompozitora Gustava Malera, velikom uzoru samog umetnika. U ovim crtežima autor,  izražavajući se jednim nekonvencionalnim i pre svega originalnim vizuelnim jezikom, prenosi  i dočarava ličnu viziju i ideju prevoda Malerovog stvaralaštva na jezik savremenog doba, a koje smelo prate kratke kompozicije, auditivni zapisi te iste vizije.

Povezana vest:  Novi kalendar 17. Beogradskog festivala igre i refundacija ili zamena ulaznica

Film ’’Stellar refugee’’ je kompleksan multimedijalni rad, kojim je autor dokumentovao produkt desetogodišnje komunikacije i prijateljstva sa vlaškim belim magom Velimirom Petrovićem. Javljajući se u ulozi nevidljivog posrednika Maler predstavlja inicijalnu kapislu za konekciju i dalje građenje odnosa između Alena i Velimira. Nekoliko desetina sati snimljenog materijala redukovano je i sažeto u dvadeset minuta dokumentarnog filma, u kojem se autor dotiče etničkih, etnoloških, socijalnih, egzistencijalnih pitanja, podvlačeći problem diskriminacije etničkih manjina na opštem planu. I za ovo delo je posebno komponovana i pisana muzika.

Povezana vest:  Bečki muzej traži čitače razglednica

Alen Ilijić je kompozitor, multi-instrumentalista  i vizuelni umetnik.

Kao osamnaestogodišnjak odlazi u London. Diplomirao je na Thames Valley Univerzitetu (TVU – Drumtech) – odsek perkusije, u klasi Paul Elliott-a, 1996. Zatim kreće na studije filmske muzike sa profesorom Amitom Senom u okviru Westminster Univerziteta.

Nakon završenih studija 1999, vraća se u Srbiju i upisuje FMU, Beograd, odsek kompozicija i orkestracija, u klasi jednog od naših najeminentnijih kompozitora Srđana Hofmana.

Povezana vest:  Osnovan Samostalni sindikat pisaca Srbije

Istražuje i stvara na području muzike, slikarstva, filma, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze.

Član je Američkog udruženja kompozitora BMI (Broadcast Music, Inc., USA).

Organizacija i domaćin: ProArtOrg i Dom omladine Beograda

OD UTORKA, 15. NOVEMBRA U 19:00 DO NEDELJE, 04. DECEMBRA 2011.

MAGACIN U KRALJEVIĆA MARKA 8

Radno vreme izložbe:

Ponedeljak – petak: 17:00 – 19:00

Subotom i nedeljom Magacin u Kraljevića Marka 8 ne radi!