Promocija monografije_performans songs1Predstavljena fotomonografija o Narodnom pozorištu
 
U okviru proslave Dana Narodnog pozorišta, 22. novembra, večeras je na velikoj sceni predstavljena foto monografija „Skrivena lepota“ autorke Dine Jonsen. U luksuznom izdanju na 140 strana objavljenom pod pokroviteljstvom Narodnog pozorišta, Telenor fondacije i Akademije umetnosti nalaze se portreti članova Drame, Opere i Baleta nacionalnog teatra, enterijeri zgrade, dešavanja „iza kulisa“…
Branimir Djurovic, upravnik Narodnog pozorista i Sandra Stajner, direktorka korporativnih poslova TelenoraUpravnik pozorišta Božidar Ðurović pozdravio je publiku, u kojoj su bili i članovi diplomatskog kora, ističući da za umetnike i sve pozorišne poslenike radost predstavljaju probe, predstave i aplauzi publike, a tugu donosi činjenica da ono u šta ugrađuju ljubav i sam život tako kratko traje.
-Zato je važna ova foto monografija koja čuva te trenutke i predstavlja lepotu umetnika nacionalnog teatra – rekao je on.
Državna sekretarka u Ministarstvu za kulturu, informisanje i informaciono društvo Snežana Stojanović Plavšić naglasila je da je ova promocija divan povod da Narodno pozorište otkrije svoje lepo lice, ali i da se istakne širi kontekst uspešne saradnje sa kompanijom Telenor.
-Ta saradnja daje dušu konceptu društvene odgovornosti. Da nije preduzetništva, ne bi bilo promena i napretka u društvu. Pored onog biznisa koji je dehumanizovan i čini svet opasnim mestom, srećom ima i svetlih primera – rekla je ona navodeći imena od Bila Gejtsa do Ilije Kolarca.
-Ponovo su nam potrebni takvi ljudi. Utešno je da danas i ovde postoje takve kompanije, spremne da ulažu u društvo u kojem posluju – izjavila je ona i podsetila da je Telenor fondacija već pomogla Narodnom pozorištu da ugradi audio opremu za slepe posetioce, kao i da prilagodi prostore osobama sa posebnim potrebama.
-Ovakva partnerstva obogaćuju naše društvo – izjavila je Stojanović Plavšić i izrazila zahvalnost u ime Ministarstva kulture.
Menadžerka Telenor fondacije Ana Krstić podsetila je da ta fondacija postoji pet godina i da od početka ulaže u kulturu. Ona je istakla da je ova publikacija prva foto monografija u istoriji Narodnog pozorišta.  Autorka Dina Jansen, fotograf i pridruženi član Upravnog odbora Telenor fondacije izjavila je da je srećna što može da podeli tu do sada skrivenu lepotu i pozvala sve da uživaju u slikama zvezda Narodnog pozorišta. Prikazan je i kratki dokumentarni film o nastanku foto monografije, koju je inicirala sama autorka kada je ustanovila da naše Narodno pozorište nema ono što imaju gotovo svi veliki nacionalni teatri.
-To je moj način da se podsetimo da je klasičnoj kulturi potrebna naša pomoć i angažovanje u vremenu u kojem dominiraju pop kultura i zabava – objasnila je Jansen.
U okviru promocije baletski umetnici Ašhen Ataljanc, Milan Rus i Dejan Kolarov izveli su kratku koreografiju „Songs“.  Na kraju je prvakinja Drame Ljiljana Blagojević proglasila otvorenom izložbu fotografija – izbor iz monografije, koja je postavljena u holovima i foajeima Narodnog pozorišta.
Povezana vest:  Predstava "Ženidba" - deset godina od premijere