sev.plakat

„Severna bajka“ koreografa Staše Zurovca u Madlenianumu
 
Balet „Severna bajka“ na muziku Edvarda Griga za dramu Henrika Ibzena „Per Gint“ reditelja i koreografa Staše Zurovca premijerno će biti izveden na Velikoj sceni Madlenianuma u subotu, 10. decembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Predsednica Upravnog odbora dr Branka Radović kazala je da je ovo jedan od najvećih projekata Madlenianuma, najsloženiji po broju učesnika a što se baletske produkcije tiče, vraćen je akcenat na živo izvođenje muzike.
Verzija koja će biti izvedena, sa troje solista i naratorom nije nikada izvođena na našim prostorima, to je simfonijska muzika, ciriška verzija Grigove svite Per Gint sa glumcem naratrom, bez hora, sa šest prepevanih pevačkih numera koje će umesto hora izvoditi troje solista, rekla je Radović.
Prema rečima koreografa Zurovca, Grigova muzika u izvođenju orkestra Madlenianuma sa dirigentom Stankom Jovanovićem toliko je dobra da se igrači tokom probe zanesu i aplaudiraju.
Grigova muzika spojila je sve aktere baleta unutrašnjim nabojem, njihova „Severna bajka“ je intimna priča običnog čoveka na večne teme: samospoznaja i ljubav, sazrevanje, mogućnost čoveka da voli, pati, čeka i dočeka voljeno biće.
„Sa Jovanovićem sam se na prvu loptu razumeo kao sa pokojnim Vokijem Kostićem kada smo radili balet „Ko to tamo peva“, rekao je Zuorovac.
On je dodao da je dirigent Jovanović zaslužan za odabir troje solista: sjajnu Tanju Obrenović, mecosopran, Nenada Nenića, baritona i članicu Hora RTS sopran Jasminku Stojković, božanstvenog glasa i prirodnosti. Ona će prvi put stati na pozornicu kao solistkinja i pravo je osveženje, složili su se svi učesnici današnje konferencije za novinare.
Rad na baletu Zurovac je počeo u aprila, tada je imao više od 70 igrača od kojih je na nekoliko proba, audicija, odabrano 25 igrača iz svih beogradskih pozorišnih kuća i baletske škole „Lujo Davičo“.
Scenograf Valentin Svetozarev, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i video Marin Lukanović deo su tima Zurovca iz Hrvatske.
U baletskoj bajki „Per Gint“ naslovnu ulogu u alternaciji igraju Miloš Marjan i Mihajlo Stefanović, Solveigu Bojana Žegarac i Sanja Ninković.
U predstavi igraju i Danica Arapović, Uroš Petronijević, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Olga Olćan, Isidora Rabrenović, Anja Nikolić, Milica Jević, Ivana Kozomara, Ana Ivančević.
Prva repriza je u nedelju, 11.decembra.
Povezana vest:  Beograd obasjan neonima u devetoj Noći muzeja!