04

Spreman program 9.Beogradskog festivala igre
 
Beogradski festival igre, prestižni festival u zemlji i regionu, prepoznatljiv po visokim standardima kada je umetnička igra u pitanju, deveto izdanje imaće od 28.marta do 12.aprila 2012.godine, a već danas je predstavljen kompletan program.
Osnivač i direktor BFI, balerina i koreograf Aja Jung na tradicionalnom novogodišnjem susretu sa novinarima saopštila je program predstojećeg festivala, na kome će nastupiti svetski poznati igrači srednje generacije, etablirani umetnici baletskih i savremenih plesnih kompanija.
-Uz pomoć ministarstva kulture, infromisanja i informacionog društva, Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, kao i ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica, kompanije Vip mobil koja je petu godinu zaredom generalni pokrovitelj BFI, pred nama je još jedno festivalsko izdanje na kome će nastupiti istaknuti predstavnici svetske scene savremene umetničke igre – kazala je Jung.
Na 9.Beogradskom festivalu igre nastupiće Akram Kan, Silvi Gilem, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida, Cedar Lake balet iz Njujorka, trupa iz Beča Liquid Loft, kompanija Emanuela Gata iz Francuske, izraelska trupa Josija Berga i Odeda Grafa iz Tel Aviva, Kid Pivot iz Nemačke, kanadski La La La Human Steps iz Montreala, Holandski plesni teatar iz Haga i britanska kompanija Hofeša Šehtera iz Londona.
Publici će se predstaviti i laureat priznanja „Vip poziva“, projekat koji je prošle godine pokrenut sa ciljem da se predstavi istaknuti domaći plesni stvaraoc koji živi i radi van Srbije, kome se dodeljuje priznanje za umetnički opus i afirmaciju naše baletske umetnosti u inostranstvu.
Prvi laureat bio je direktor Festivala baleta u Providensu Miša Ðurić a novi laureat je baletski umetnik i koreograf Leo Mujić, koji će se 4.aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstaviti publici 9.BFI kao igrač i koreograf u predstavi koju će izvesti holandsko američka plesna kompanija Jakobi Pronk.
Povezana vest:  Beogradski muzički festival od 16. do 24. oktobra