pozoriste_maske

Otvoreno adaptirano Dečje pozorište u Subotici

U Subotici je večeras, posle pet godina rekonstrukcije, otvoreno adaptirano Dečje pozorište, a svečanosti je prisustvovao ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Radovi su trajali pet godina a finansirani su iz nekoliko izvora – republičkog i gradskog budžeta, Ministarstva za NIP i u poslednjoj fazi iz Pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i Programa za pomoć građevinskoj industriji.
Dulić je istakao da je adaptacija Dečjeg pozorišta u Subotici samo jedan od brojnih projekata u Srbiji koji je davno započet i dugo nije bio završen.
-Mislim da je danas svakome jasno da smo sposobni da ovakve projekte izvedemo od početka do kraja, i to je pravi pokazatelj na koji način treba političari i Gradske uprave u celoj Srbiji da se odnose prema javnim dobrima i prema sredstvima koje dobiju da bi se jedan projekat realizovao – rekao je Dulić, dodajući da je Subotica gotovo postala simbol velikih kapitalnih objekata koji nikada nisu završeni.
-Nadam da će ovaj projekat, a mnogo više izgradnja Gradskog bazena koja je u toku i Narodnog pozorišta koja će se nastaviti kada se taj projekat svede na razumnu meru, doprineti da se ta loša karma skine sa grada – istakao je Dulić.
Ministar je, takođe, podsetio da je Subotica jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima izdvojeno Dečje pozorište što, kako je istakao, govori o njenoj dugogodišnjoj, viševekovnoj kulturnoj tradiciji.
-Adaptacija te ustanove predstavlja samo jedan od koraka u pravcu renoviranja svih kulturnih ustanova u gradu – rekao je Dulić. Za rekonstrukciju je izdvojeno ukupno oko 75 miliona dinara, a ceo posao je finansiran u četiri faze iz nekoliko izvora.
U prvoj fazi je iz budžeta Republike Srbije obezbeđeno 8,6 miliona dinara, u drugoj fazi iz NIP-a 33.830.000 dinara, u trećoj iz gradskog budžeta 5,4 miliona dinara i u poslednjoj fazi iz Pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i Programa za pomoć građevinskoj industriji 27.100.000 dinara.
Povezana vest:  Andrićeva nagrada Milenku Pajiću za Dokumentarne priče