maskote

Festival u Edinburgu pod uticajem Olimpijade
 
Međunarodni festival u Edinburgu (EIF) iskoristiće Olimpijske igre u Londonu kako bi ove godine u glavni grad Škotske u avgustu doveo 3.000 umetnika iz 47 zemalja sveta.
EIF je kombinacija džez, književnog i umetničkog festivala koji svake godine škotskoj kasi donese oko 250 miliona funti.
Direktor festivala Džonata Mils juče je saopštio program ovogodišnjeg festivala koji će se održati do 9. avgusta do 2. septembra i rekao da će Olimpijada omogućiti Edinburgu da maksimalno proširi svoje kapacitete.
Učesnici ovogodišnjih muzičkih, operskih, pozorišnih i igračkih predstava dolaziće iz svih kraljeva sveta od Rusije do Amerika, Indije do Australije, Japana do Afrike i iz cele Evrope.
Edinburg će takođe biti domaćin dvodnevnog sastanka ministara kulture 12. i 13. avgusta koji će razmatrati „moć i profil kulture u osnivanju i jačanju međunarodnih veza“.
Mils je rekao i da je od kada je preuzeo kontrolu nad EIF-om pre šest godina svake godine druga geografska oblast bila u centru pažnje. Prošle godine je, na primer, Azija bila u fokusu a godinu dana pre nje američki kontinent i Pacifik.
-Ove godine neće biti jedno mesto već njih 47 iz celog sveta jer je ovo olimpijska godina i ne bi bilo u redu da jedno mesto bude izdvojeno ili jedna oblast – rekao je on Rojtersu.
Festival će biti otvoren 9. avgusta gala izvođenjem horskog dela „A Mass of Life“ engleskog kompozitora Frederika Delijusa.
Tri produkcije koje su prevelike da bi bile smeštene u klasična pozorišta biće izvedene u Rojaj hajland centru na obodu grada. Reč je o poljskoj verziji Šekspirobog „Makbeta“ koji je vojni vođa sa Bliskog istoka, švajcarskom viđenju predstave „Moja draga gospo“ i predstavi francuskog pozorišta „Les Naufrages de Fol Espoir“ (Ostaci Fol Espoara“.
Očekuje se zanimljivo učešće orkestara iz Britanije, SAD, Francuske, Australije, Mađarske i Rumunije a muzičari iz kraljevskog doma u Tokiju pružiće redak uvid u muziku dvora i ples Japana.
Ruski Marinski balet predstaviće „Pepeljugu“ Sergeja Prokofjeva. Brda oko Edinburga poslužiće kao pozorinice za javnu umetnost i sportska takmičenja inspirisana Olimpijskim igrama.
Na stotine šetača i trkača-amatera obučenih u specijalna odela osvetljavaće tamne planine u performansu „Brzina svetlosti“.
Međunarodni festival u Edinburgu održava se od 1947. godine.

 

Povezana vest:  Najnoviji nastavak "50 nijansi" instant bestseler